Sposób przygotowania:
Tort kruchy zapiekany w pianie z owocami
Przygotowanie:
Przesiać mąkę,dodać tłuszcz,posiekać dokładnie nożem,dodać żółtka i cukier,zarobić ciasto nożem,następnie zagnieść i wstawić na 30 minut do lodówki.Odłożyć 1/3 ciasta,pozostałe rozwałkować na owalny blat o grubości 3/4 cm i wyłożyć nim suchą tortownicę.Z reszty ciasta uformować cienki wałeczek wokół brzegów.Na wałeczku wycisnąć wzory szczypczykami,posmarować rozmąconym jajkiem i podpiec w temp.220s.c ok.10 minut.Owoce obrać z szypułek,opłukać,osączyć.Białka ubić z cukrem na sztywną pianę,wymieszać z owocami.Podpieczone ciasto posypać przesianą bułką tartą,rozsmarować masę i zapiec w temp.180-200s.c
Przesiać mąkę,dodać tłuszcz,posiekać dokładnie nożem,dodać żółtka i cukier,zarobić ciasto nożem,następnie zagnieść i wstawić na 30 minut do lodówki.Odłożyć 1/3 ciasta,pozostałe rozwałkować na owalny blat o grubości 3/4 cm i wyłożyć nim suchą tortownicę.Z reszty ciasta uformować cienki wałeczek wokół brzegów.Na wałeczku wycisnąć wzory szczypczykami,posmarować rozmąconym jajkiem i podpiec w temp.220s.c ok.10 minut.Owoce obrać z szypułek,opłukać,osączyć.Białka ubić z cukrem na sztywną pianę,wymieszać z owocami.Podpieczone ciasto posypać przesianą bułką tartą,rozsmarować masę i zapiec w temp.180-200s.c