Tort kruchy zapiekany w pianie z owocami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

tort na specjalne okazje polecam

Tort kruchy zapiekany w pianie z owocami

Składniki:

Tort kruchy zapiekany w pianie z owocami

 

  • Składniki:
  • 2 szklanki krupczatki
  • 1 kostka margaryny
  • 2 żółtka
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 kg małych miękkich owoców
  • 3 białka
  • 1 szklanka cukru
  • tarta bułka
  • 1 żółtko do smarowania

Sposób przygotowania:

Tort kruchy zapiekany w pianie z owocami
Przygotowanie:
Przesiać mąkę,dodać tłuszcz,posiekać dokładnie nożem,dodać żółtka i cukier,zarobić ciasto nożem,następnie zagnieść i wstawić na 30 minut do lodówki.Odłożyć 1/3 ciasta,pozostałe rozwałkować na owalny blat o grubości 3/4 cm i wyłożyć nim suchą tortownicę.Z reszty ciasta uformować cienki wałeczek wokół brzegów.Na wałeczku wycisnąć wzory szczypczykami,posmarować rozmąconym jajkiem i podpiec w temp.220s.c ok.10 minut.Owoce obrać z szypułek,opłukać,osączyć.Białka ubić z cukrem na sztywną pianę,wymieszać z owocami.Podpieczone ciasto posypać przesianą bułką tartą,rozsmarować masę i zapiec w temp.180-200s.c