bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Tort księcia regenta

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

tort z książki "Torty i ciasta z kremem" na urodziny męża

Tort księcia regenta Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Tort księcia regenta

 

  • 150 g cukru
  • 7 jaj
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 50g masła
  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g gorzkiej czekolady deserowej
  • 250 g masła
  • 0,5 l mleka
  • 1 opakowanie budyniu czekoladowego
  • łyżka cukru
  • 30ml rumu
  • 200 g polewy czekoladowej (gorzkiej deserowej)
  • 100 g polewy czekoladowej (pełno mlecznej)
  • 25 g masła

 

Sposób przygotowania:

Tort księcia regenta
Przyrządzić ciasto biszkoptowe. Masło rozpuścić. Ostudzić. Oddzielić białka jajek od żółtek, białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać 150 g cukru, cukier waniliowy i sól, po czym starannie wymieszać. Żółtka utrzeć z 70g cukru na puszystą białą masę. Delikatnie połączyć z masą z białek. Przesiać na wierzch mąkę i wszystko wymieszać. Na końcu wmieszac rozpuszczone masło. Blache do pieczenia z piekarnika wyłożyć papierem, na srodek położyc zamkniętą obręcz z tortownicy o średnicy 26cm. Do obręczy nałożyć trochę masy i rozsmarować cienko na całej powierzchni, tak aby powstał okrąg o średnicy 26cm. (Krążek ma być cienki, mniej więcej jak naleśnik.) W ten sposób przygotować 7 krążków. Każdy krązek piec przez ok 8 min w 180st. Upieczone placki powinny być jasne i ewentualnie przyrumienione na bokach. Przygotować krem: Odlać 10 łyżek mleka, resztę zagotować. Wymieszać 10 łyżek mleka z budyniem i łyżka cukru. Gotujące się mleko zdjąć z ognia, dodać rozrobiony budyń z cukrem i stale mieszając doprowadzić do wrzenia. Do goracego budyniu włożyc rozdrobnioną czekolade i wymieszać aż sie rozpuści. Uzyskaną masę ostudzić. Masło utrzeć mikserem. Dalej miksując, dodać stopniowo zimny budyń oraz rum. Placki cienko posmarować kremem maślanym, kłądąc jeden na drugi i przekładając je kremem, pozostała masa posmarowac wierzch i boki. Tort odstawić na 2 godziny w chłodne miejsce.Polewy rozpuścić oddzielnie. Do polewy gorzkiej dodać masło, doprowadzić również do rozpuszczenia. Jasną polewą równomiernie posmarować wierzch tortu, zakrywajac wszelkie nierówności. Ciemną polewą wykonac dekoracje, która zostala na szybko wymyślona.Zobacz więcej
Tort księcia regenta
Etap 1

Tagi:

czekolada