Sposób przygotowania:
Tort Księżniczka, tort Lalka BarbieBiszkopt:
Białka ubijam na sztywną pianę dodaję porcjami cukier i po jednym żółtku. Mąkę przesiewam bezpośrednio do masy jajecznej i mieszam łopatką, aż składniki połączą się ze sobą.
Foremkę do babki smaruję tłuszczem, oprószam mąką, przekładam ciasto i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180°C na 40-45 min. Upieczone ciasto wyjmuję i odstawiam aż całkowicie ostygnie.
Masa maślana
Całe jajka wbijam do miski, dodaję cukier puder i miksuję na parze, na najwyższych obrotach, do czasu aż masa podwoi swą objętość. Zdejmuję i miksując studzę masę.
Miękkie masło o temp.pokojowej miksuję na krem i dodaję porcjami masę jajeczną. Na końcu dodaję sok wyciśnięty z połowy cytryny i mieszam. Wstawiam do lodówki.
ETAP 3:
Biszkopt kroję na trzy części, spodnią część lalki układam na paterze, nasączam kompotem truskawkowym, smarują masą, na masie układam całe owoce osączone z kompotu, nakrywam środkowym blatem, ponownie nasączam, smaruję kremem, układam owoce i przykrywam najmniejszym krążkiem, który nasączam i smaruję kremem wierzch i boki tortu. Całość schładzam w lodówce
ETAP 4:
W gorącej wodzie rozpuszczam żelatynę oraz glukozę, dodaję tyle cukru pudru, aż powstanie plastyczna masa o konsystencji plasteliny. Lukier dzielę na trzy części. Najmniejszą zostawiam białą na różyczki, większą część zostawiam, również białą na przód sukni, największą zaś zabarwiam czerwonym barwnikiem resztę sukni.
ETAP 5:
Białko, sok z 1/2 cytryny i cukier puder ucieram aż powstanie lukier o konsystencji bardzo gęstej śmietany, dzielę go na dwie części. Jedną, większą pozostawiam białą, drugą, mniejsza zabarwiam na żółto.
ETAP 6:
Lalkę szczelnie owijam folią aluminiową, rozwałkowuję kawałek lukru różowego i owijam górę lalki, tak przygotowaną wkładam w środek tortu.
Większą część białej masy cukrowej rozwałkowuję cieniutko i nakładam na przód lalki, tworząc suknię.
Pozostałą różową masę rozwałkowuję cieniutko i nakładam na boki i tył lalki tworząc resztę sukni.Jeśli masa wystaje poza krawędź patery, obcinam ją dookoła ostrym nożem i formuję dolne zakładki sukni księżniczki.
ETAP 7:
Lukier, ten o płynniejszej konsystencji, przekładam do rękawa cukierniczego i na przód sukni wyciskam dwa pionowe pasy, a na tył kwiatki. Za pomocą wykałaczki nakładam kropelki żółtego lukru, które tworzą środek kwiatu.
ETAP 8:
Z najmniejszego kawałka białej masy cukrowej robię różyczki. W tym celu masę rozwałkowuję dość cienko, wycinam koła za pomocą tylki (końcówki do dekorowania).
Z mikroskopijnej ilości masy robię środek róży, a dookoła nakładam płatki, tak by zachodziły na siebie i utworzyły kwiat. Lekko zwilżam wodą i przyklejam do sukni.
Całość dekoruję koralikami cukrowymi.
Mi pozostał jeszcze kawałek różowego lukru plastycznego z którego uformowałam kokardę.