jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Tort ZAMEK dla małej Ksieżniczki

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 17

Tort wykonałam na 6 urodziny córki. Idealnym dodatkiem do takiego zamku jest świeczka w kształcie księżniczki. Niestety trochę spóźniłam i zabrakło jej w cukierni.

Tort ZAMEK  dla małej Ksieżniczki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tort ZAMEK dla małej Ksieżniczki

 

  • Tortownica o średnicy 26 cm.
  • Tortownica o średnicy 22 m,
  • Blaszka o wymiarach 24x36 cm.
  • Biszkopt jasny o średnicy 26 cm:
  • 4 jajka,
  • 4 łyżki mąki tortowej,
  • 4 łyżki cukru,
  • 1 łyżka oleju,
  • Szczypta proszku do pieczenia
  • Biszkopt jasny o średnicy 22 cm:
  • 3 jajka,
  • 3 łyżki mąki tortowej,
  • 3 łyżki cukru,
  • 1 łyżka oleju,
  • Szczypta proszku do pieczenia
  • Biszkopt biały:
  • 7 białek,
  • 20 dag cukru,
  • 10 dag mąki ziemniaczanej,
  • 5 dag maki tortowej,
  • 1 łyżka octu,
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

 

  • Masa śmietankowa:
  • 0,5 litry śmietanki 30 %,
  • 3,5 łyżki żelatyny,
  • ½ kg twarogu 3 x mielonego,
  • 4-5 łyżek cukru pudru do smaku,
  • 2 galaretki w kolorze różowym (u mnie Rubinowe WODZISŁAW) ,
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • Masa budyniowa na przełożenie i wykończenie:
  • 1,5 litry mleka
  • ok 4-5 łyżek cukru (według uznania),
  • 3 cukry waniliowe,
  • 3 budynie waniliowe,
  • 1,5 łyżki mąki kartoflanej,
  • 1,5 łyżki mąki tortowej
  • 6 żółtek

 

 

  • 4 rożki lodowe,

 

  • kolorowe barwniki spożywcze

 

Sposób przygotowania:

Tort ZAMEK dla małej Ksieżniczki
Biszkopt jasny o średnicy 26 cm: Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy do nich cukier, a później żółtka. Do puszystej masy dodajemy mąkę, proszek do pieczenia oraz wlewamy olej. Delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy na tortownice i pieczemy około 15 min w 180°C. Po upieczeniu biszkopt studzimy. Do toru należy upiec 2 takie biszkopty o średnicy 26 cm Biszkopt jasny o średnicy 22 cm: Postępujemy tak jak wyżej. Do tortu pieczemy jeden taki biszkopt.

BISZKOPT BIAŁY: Białka ubijamy na sztywno, a następnie dokładamy stopniowo cukier. Do ubitej piany wlewamy ocet i całość mieszamy z mąką i proszkiem. Gotowe ciasto wylewamy na blaszkę 24x36 cm. Pieczemy w 180°C przez około 25 min. Ponieważ od masy zostało mi białek, dlatego upiekłam właśnie taki biszkopt. Można jednak wykonać zwykły z 4-5 jajek. Z biszkoptu tego będą wycięte koła z których wykonane są wieże tortu.

MASA ŚMIETANKOWA: Galaretki przekładamy do garnuszka. Dodajemy do nich żelatynę. Całość zalewamy 3,5 szklankami przegotowanej wody. Rozpuszczone przelewamy do płaskiego, dość szerokiego naczynia i pozostawiamy do ostygnięcia i zastygnięcia. Gotową galaretkę wyjmujemy i kroimy w kostkę. Żelatynę rozpuszczamy w około 0,5 szklanki wody. Po rozpuszczeniu studzimy. Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dokładamy ser, a na koniec cukier puder do smaku. Do puszystej dokładnie utartej masy wlewamy żelatynę i dokładnie mieszamy. Na koniec wsypujemy pokrojoną galaretkę. Po dodaniu galaretki całość mieszamy łyżką. Gotową masę serowo-śmietanową przekładamy dwa biszkopty o średnicy 26 cm. Odstawiamy całość na minimum 30 minut do lodówki , by masa dokładnie stężała.

MASA DO PRZEŁOŻENIA I DEKORACJI: Litr mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałej ilości rozpuszczamy budynie, mąki i żółtka Gotujemy budyń, a następnie studzimy. Masło ucieramy, dodajemy budyń. W trakcie ucierania masy dodajemy cukier waniliowy. Z białego biszkoptu wycinamy koła. Koła wycięłam w dwóch rozmiarach. Dwie przednie wieże wykonałam z kół o średnicy 7,5 cm, a 2 wieże położone na wierzchu tortu z kół wyciętych od szklanki. Wycięte koła sklejamy delikatnie masą tak by powstały 4 wieże. Ich wysokości mogą być różne. Gdy masa serowo-śmietankowa zastygnie w otrzymanego „torcie” robimy bo bokach dwa wcięcia. W otrzymane miejsca przylepiamy masą dwie szersze wieżyczki. Górę tortu smarujemy warstwą masy i układamy na niej biszkopt o średnicy 22 cm. Górny biszkopt wykańczamy masą i układamy na nim dwie wieżyczki o mniejszej średnicy. Tak otrzymany tort wygładzamy pozostała masą pozostawiając część do wykonania powoju, kwiatów, drzwi i okien. Po wygładzeniu tortu na wieżyczkach umieszczamy waflowe rożki lodowe. Za pomocą patyczka do szaszłyków wykonujemy zarys kamienia na bokach tortu. Pozostałą od przełożenia i wygładzenia masę odpowiednio barwimy. Z zabarwionej dodatkiem kakao wykonujemy okna i wrota zamku. Z zielonej wykonujemy trawę oraz powoje. Z zabarwionej na czerwono, pomarańczowo i fioletowo wykonujemy kwiaty. Z masy różowej wykonujemy wykończenie wieżyczek i brzegów tortu.
Tort ZAMEK  dla małej Ksieżniczki
Masa śmietankowa z galaretką przekładamy dwa większe biszkopty.
Tort ZAMEK  dla małej Ksieżniczki
Po zastygnięciu śmietanki wykrawamy dwa wgłębienia na wieże.
Tort ZAMEK  dla małej Ksieżniczki
Z białego biszkoptu wycinamy koła na wieże. Składamy zamek
Tort ZAMEK  dla małej Ksieżniczki
Przed przystąpieniem do dekoracji tort starannie wygładzamy