Sposób przygotowania:
Tort ZAMEK dla małej Ksieżniczki
Biszkopt jasny o średnicy 26 cm: Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy do nich cukier, a później żółtka. Do puszystej masy dodajemy mąkę, proszek do pieczenia oraz wlewamy olej. Delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy na tortownice i pieczemy około 15 min w 180°C. Po upieczeniu biszkopt studzimy. Do toru należy upiec 2 takie biszkopty o średnicy 26 cm Biszkopt jasny o średnicy 22 cm: Postępujemy tak jak wyżej. Do tortu pieczemy jeden taki biszkopt.
BISZKOPT BIAŁY: Białka ubijamy na sztywno, a następnie dokładamy stopniowo cukier. Do ubitej piany wlewamy ocet i całość mieszamy z mąką i proszkiem. Gotowe ciasto wylewamy na blaszkę 24x36 cm. Pieczemy w 180°C przez około 25 min. Ponieważ od masy zostało mi białek, dlatego upiekłam właśnie taki biszkopt. Można jednak wykonać zwykły z 4-5 jajek. Z biszkoptu tego będą wycięte koła z których wykonane są wieże tortu.
MASA ŚMIETANKOWA: Galaretki przekładamy do garnuszka. Dodajemy do nich żelatynę. Całość zalewamy 3,5 szklankami przegotowanej wody. Rozpuszczone przelewamy do płaskiego, dość szerokiego naczynia i pozostawiamy do ostygnięcia i zastygnięcia. Gotową galaretkę wyjmujemy i kroimy w kostkę. Żelatynę rozpuszczamy w około 0,5 szklanki wody. Po rozpuszczeniu studzimy. Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dokładamy ser, a na koniec cukier puder do smaku. Do puszystej dokładnie utartej masy wlewamy żelatynę i dokładnie mieszamy. Na koniec wsypujemy pokrojoną galaretkę. Po dodaniu galaretki całość mieszamy łyżką. Gotową masę serowo-śmietanową przekładamy dwa biszkopty o średnicy 26 cm. Odstawiamy całość na minimum 30 minut do lodówki , by masa dokładnie stężała.
MASA DO PRZEŁOŻENIA I DEKORACJI: Litr mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałej ilości rozpuszczamy budynie, mąki i żółtka Gotujemy budyń, a następnie studzimy. Masło ucieramy, dodajemy budyń. W trakcie ucierania masy dodajemy cukier waniliowy. Z białego biszkoptu wycinamy koła. Koła wycięłam w dwóch rozmiarach. Dwie przednie wieże wykonałam z kół o średnicy 7,5 cm, a 2 wieże położone na wierzchu tortu z kół wyciętych od szklanki. Wycięte koła sklejamy delikatnie masą tak by powstały 4 wieże. Ich wysokości mogą być różne. Gdy masa serowo-śmietankowa zastygnie w otrzymanego „torcie” robimy bo bokach dwa wcięcia. W otrzymane miejsca przylepiamy masą dwie szersze wieżyczki. Górę tortu smarujemy warstwą masy i układamy na niej biszkopt o średnicy 22 cm. Górny biszkopt wykańczamy masą i układamy na nim dwie wieżyczki o mniejszej średnicy. Tak otrzymany tort wygładzamy pozostała masą pozostawiając część do wykonania powoju, kwiatów, drzwi i okien. Po wygładzeniu tortu na wieżyczkach umieszczamy waflowe rożki lodowe. Za pomocą patyczka do szaszłyków wykonujemy zarys kamienia na bokach tortu. Pozostałą od przełożenia i wygładzenia masę odpowiednio barwimy. Z zabarwionej dodatkiem kakao wykonujemy okna i wrota zamku. Z zielonej wykonujemy trawę oraz powoje. Z zabarwionej na czerwono, pomarańczowo i fioletowo wykonujemy kwiaty. Z masy różowej wykonujemy wykończenie wieżyczek i brzegów tortu.
BISZKOPT BIAŁY: Białka ubijamy na sztywno, a następnie dokładamy stopniowo cukier. Do ubitej piany wlewamy ocet i całość mieszamy z mąką i proszkiem. Gotowe ciasto wylewamy na blaszkę 24x36 cm. Pieczemy w 180°C przez około 25 min. Ponieważ od masy zostało mi białek, dlatego upiekłam właśnie taki biszkopt. Można jednak wykonać zwykły z 4-5 jajek. Z biszkoptu tego będą wycięte koła z których wykonane są wieże tortu.
MASA ŚMIETANKOWA: Galaretki przekładamy do garnuszka. Dodajemy do nich żelatynę. Całość zalewamy 3,5 szklankami przegotowanej wody. Rozpuszczone przelewamy do płaskiego, dość szerokiego naczynia i pozostawiamy do ostygnięcia i zastygnięcia. Gotową galaretkę wyjmujemy i kroimy w kostkę. Żelatynę rozpuszczamy w około 0,5 szklanki wody. Po rozpuszczeniu studzimy. Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dokładamy ser, a na koniec cukier puder do smaku. Do puszystej dokładnie utartej masy wlewamy żelatynę i dokładnie mieszamy. Na koniec wsypujemy pokrojoną galaretkę. Po dodaniu galaretki całość mieszamy łyżką. Gotową masę serowo-śmietanową przekładamy dwa biszkopty o średnicy 26 cm. Odstawiamy całość na minimum 30 minut do lodówki , by masa dokładnie stężała.
MASA DO PRZEŁOŻENIA I DEKORACJI: Litr mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałej ilości rozpuszczamy budynie, mąki i żółtka Gotujemy budyń, a następnie studzimy. Masło ucieramy, dodajemy budyń. W trakcie ucierania masy dodajemy cukier waniliowy. Z białego biszkoptu wycinamy koła. Koła wycięłam w dwóch rozmiarach. Dwie przednie wieże wykonałam z kół o średnicy 7,5 cm, a 2 wieże położone na wierzchu tortu z kół wyciętych od szklanki. Wycięte koła sklejamy delikatnie masą tak by powstały 4 wieże. Ich wysokości mogą być różne. Gdy masa serowo-śmietankowa zastygnie w otrzymanego „torcie” robimy bo bokach dwa wcięcia. W otrzymane miejsca przylepiamy masą dwie szersze wieżyczki. Górę tortu smarujemy warstwą masy i układamy na niej biszkopt o średnicy 22 cm. Górny biszkopt wykańczamy masą i układamy na nim dwie wieżyczki o mniejszej średnicy. Tak otrzymany tort wygładzamy pozostała masą pozostawiając część do wykonania powoju, kwiatów, drzwi i okien. Po wygładzeniu tortu na wieżyczkach umieszczamy waflowe rożki lodowe. Za pomocą patyczka do szaszłyków wykonujemy zarys kamienia na bokach tortu. Pozostałą od przełożenia i wygładzenia masę odpowiednio barwimy. Z zabarwionej dodatkiem kakao wykonujemy okna i wrota zamku. Z zielonej wykonujemy trawę oraz powoje. Z zabarwionej na czerwono, pomarańczowo i fioletowo wykonujemy kwiaty. Z masy różowej wykonujemy wykończenie wieżyczek i brzegów tortu.
zbysiowa
Mniam1
2milutka
marietta