pepsicOLA

pepsicOLA

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 193]

Księżniczkowy tort urodzinowy

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Pyszny i atrakcyjny tort dla każdej księżniczki

Księżniczkowy tort urodzinowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Księżniczkowy tort urodzinowy

 

 

  • Na masę malinową:
  • 1 opakowanie Masy Śmietanowej Malinowej Dr Oetkera
  • 500 ml śmietanki kremówki 30%

 

  • Krem maślany:
  • 460 g masła roślinnego
  • 6 białek
  • 330 g cukru
  • szczypta soli
  • kilka kropel aromatu waniliowego
  • różowy barwnik spożywczy

 

  • Poncz do nasączenia:
  • mocna herbata z cytryną

 

 

Sposób przygotowania:

Księżniczkowy tort urodzinowy
Biszkopt piekłam w formie o średnicy 22 cm, wyszedł wysoki, przekroiłam go na 4 blaty. Można spokojnie zmniejszyć proporcje i upiec mniejszy Białka oddzielić od żółtek. Ubić je na sztywno. Na koniec powoli dodać cukier. Na koniec dodawać po jednym żółtku. Kiedy masa będzie wymieszana dodać barwnik spożywczy - niecałe 1/2 łyżeczki. Do osobnej miski przesiać obie mąki. Powoli wlewać masę jajeczną i dokładnie, delikatnie mieszać. Masę przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy i piec ok 35 minut w 160st. Po upieczeniu zrzucić blachę wraz z biszkoptem z ok 50 cm i wystudzić w otwartym piekarniku. Przygotować poncz - zaparzyć gorącą herbatę. Dodać sok wyciśnięty z cytryny. Wystudzić. Ponczem nasączyć przekrojone blaty biszkoptu. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić na sztywno i dodać masę śmietanową. Schłodzić. Krem maślany: białka oddzielić od żółtek i przełożyć do miski ustawionej na garnku z wodą. Dodać cukier i na wolnym ogniu podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia cukru i zgęstnienia masy. Masę białkową przełożyć do miksera i ubijać kilka minut - masa ma zgęstnieć i całkowicie wystygnąć. Przed dodaniem masła masa musi być zimna. Po małym kawałku do zimnej masy dodajemy masło - ono musi być w temperaturze pokojowej. Miksujemy aż krem będzie bardzo gęsty. Na koniec dodajemy aromat waniliowy i barwnik spożywczy. Odstawiamy do schłodzenia. W tym czasie przygotowujemy biszkopty; na każdy nasączony blat najpierw nakładamy masę malinową, następnie trochę kremu maślanego. I tak do końca. Kremem maślanym smarujemy też wierzch i boki tortu. Resztką kremu przy pomocy rękawa cukierniczego ozdabiamy tort. Przepis delikatnie inspirowany blogiem "Moje wypieki".
Księżniczkowy tort urodzinowy
Pieczemy różowy biszkopt którym na koniec rzucamy aby nie opadł
Księżniczkowy tort urodzinowy
Z białek i cukru na parze ucieramy słodką bezę
Księżniczkowy tort urodzinowy
Do bezy dodajemy ogrzane masło i ucieramy gęsty krem który barwimy na różowo
Księżniczkowy tort urodzinowy
Nasączone cytrynową herbatą biszkopty przekładamy masą malinowa i kremem