Sposób przygotowania:
Księżniczkowy tort urodzinowy
Biszkopt piekłam w formie o średnicy 22 cm, wyszedł wysoki, przekroiłam go na 4 blaty. Można spokojnie zmniejszyć proporcje i upiec mniejszy Białka oddzielić od żółtek. Ubić je na sztywno. Na koniec powoli dodać cukier. Na koniec dodawać po jednym żółtku. Kiedy masa będzie wymieszana dodać barwnik spożywczy - niecałe 1/2 łyżeczki. Do osobnej miski przesiać obie mąki. Powoli wlewać masę jajeczną i dokładnie, delikatnie mieszać. Masę przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy i piec ok 35 minut w 160st. Po upieczeniu zrzucić blachę wraz z biszkoptem z ok 50 cm i wystudzić w otwartym piekarniku. Przygotować poncz - zaparzyć gorącą herbatę. Dodać sok wyciśnięty z cytryny. Wystudzić. Ponczem nasączyć przekrojone blaty biszkoptu. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić na sztywno i dodać masę śmietanową. Schłodzić. Krem maślany: białka oddzielić od żółtek i przełożyć do miski ustawionej na garnku z wodą. Dodać cukier i na wolnym ogniu podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia cukru i zgęstnienia masy. Masę białkową przełożyć do miksera i ubijać kilka minut - masa ma zgęstnieć i całkowicie wystygnąć. Przed dodaniem masła masa musi być zimna. Po małym kawałku do zimnej masy dodajemy masło - ono musi być w temperaturze pokojowej. Miksujemy aż krem będzie bardzo gęsty. Na koniec dodajemy aromat waniliowy i barwnik spożywczy. Odstawiamy do schłodzenia. W tym czasie przygotowujemy biszkopty; na każdy nasączony blat najpierw nakładamy masę malinową, następnie trochę kremu maślanego. I tak do końca. Kremem maślanym smarujemy też wierzch i boki tortu. Resztką kremu przy pomocy rękawa cukierniczego ozdabiamy tort. Przepis delikatnie inspirowany blogiem "Moje wypieki".
marietta
Patka123