marlena1114

marlena1114

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 335]

Tort lew

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Torcik super dla małych dzieci bardzo ładnie wygląda z wizerunkiem lwa.

Tort lew

Składniki:

Tort lew

 

  • 10 dag czekolady deserowej
  • 25 dag miękkiego masła
  • 15 dag cukru
  • 2 łyżeczki Cukru waniliowego
  • 5 jajek
  • 9 dag mąki
  • 10 dag siekanych orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • krem do tortów o smaku waniliowym
  • 300 ml mleka
  • polewa gotowa czekoladowa

Sposób przygotowania:

Tort lew
15 dag masła utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami, dodać rozpuszczoną czekoladę, następnie zmiksować na puch, delikatnie wymieszać z pianą z białek, mąką, proszkiem do pieczenia i orzechami, przełożyć do tortownicy o średnicy 24 cm, piec 45 w temperaturze 170 stopni C. Krem do tortu przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu z dodatkiem 10 dag masła, 1/4 opakowania rozpuszczonej polewy, wymieszać, ciasto przekroić na dwa blaty, przełożyć 2/3 kremu, resztą posmarować boki ciasta. Odłożony biały krem nałożyć do rękawa cukierniczego, wycisnąć kleksiki, formując z nich pyszczek i uszka lwa. Polewę wlać do papierowej tutki, wycisnąć oczka, brwi, nos pyszczkiem oraz wąsy, pozostałą polewę rozsmarować pędzelkiem wokół pyszczka. Smacznego ; )