Tort lodowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Krem: żółtka utrzeć z cukrem. Dodać budyń i 3 łyżki zimnego mleka. Pozostałe mleko zagotować z cukrem waniliowym. Do gotując

Tort lodowy

Składniki:

Tort lodowy

 

  • Krem:
  • 5 żółtek,
  • ½ szklanki cukru,
  • 1 szklanka mleka,
  • 25 dag masła,
  • 2 łyżki kakao,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • ½ łyżki budyniu śmietankowego lub waniliowego.
  • Pozostałe składniki:
  • 1 opakowanie galaretki wiśniowej,
  • 10 dag gorzkiej lub deserowej czekolady,
  • 1 opakowanie biszkoptów (15-20 dag),
  • dowolne owoce i bakalie.

Sposób przygotowania:

Tort lodowy
Krem: żółtka utrzeć z cukrem. Dodać budyń i 3 łyżki zimnego mleka.

Pozostałe mleko zagotować z cukrem waniliowym. Do gotującego się mleka wlać masę z żółtek. Krem gotować na bardzo małym ogniu, ciągle mieszając, aż zgęstnieje, ostudzić.

Miękkie masło utrzeć na puch. Do masła stopniowo dodawać ostudzony budyń.

Gotowy krem podzielić na pół. Do jednej części dodać kakao, wymieszać.

Średniej wielkości tortownicę wyłożyć biszkoptami. Biszkopty można nasączyć ponczem (np. wodą z sokiem cytrynowym lub herbatą z cytryną). Na biszkopty wyłożyć ciemny krem. Krem posypać pokrojoną drobno czekoladą i bakaliami.

Wyłożyć drugą warstwę biszkoptów, na nie jasny krem. Na jasnym kremie rozłożyć dowolne owoce (mogą być świeże wiśnie lub z kompotu, ew. owoce z puszki).

Owoce zalać tężejącą galaretką (przygotować według przepisu podanego na opakowaniu).

Tort wstawić na kilka godzin do lodówki.