sylwiadziadek2

sylwiadziadek2

Szef Kuchni
[Przepisów: 84]

Tort lodowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Tort jest wspaniały. Polecam na upalne dni oraz urodziny.

Tort lodowy

Składniki:

Tort lodowy

 

  • Biszkopt;
  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

  • Masa;
  • 1 l lodów śmietankowych
  • 250 ml śmietany 30 procent
  • 1 słoik konfitur poziomkowych
  • lub truskawkowych
  • 3 brzoskwinie
  • 2 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania:

Tort lodowy
Ciasto; Białka z cukrem ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać żółtka. Delikatnie wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Upiec okrągły biszkopt , wystudzić. Lody wyjąć na chwilkę z zamrażalnika , by i dały się smarować. Biszkopt przekroić na trzy części. Smarować placki konfiturą , a następne lodami. Złożyć tort , górę posmarować lodami i udekorować plastrami brzoskwiń. Wstawić do zamrażarki na co najmniej 2 godziny. Śmietanę ubić z cukrem pudrem. Tort podawać udekorowany bitą śmietaną. TORT JEST WSPANIAŁY POLECAM SMACZNEGO