Ostra na Słodko

Ostra na Słodko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 409]

Płonący tort makowy z kremem i bezą włoską

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
  • KALORIE: 280
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Intensywnie makowe ciasto pokryte 2 kremami - jednym z dodatkiem śmietankowego alkoholu, a drugim kokosowym z kroplą likieru. Do tego chrupiąca prażynka, odrobina dżemu z aronii i piękna beza włoska, która opalona dodaje całości niesamowitego uroku.

Płonący tort makowy z kremem i bezą włoską

Składniki:

Płonący tort makowy z kremem i bezą włoską

 

  • SKŁADNIKI:

 

  • ( tortownica 24 cm )

 

  • CIASTO MAKOWE / BLATY:

 

  • mak mielony - 300 g
  • cukier drobny - 270 g
  • jajko - 7 szt
  • kasza manna - 3 łyżki
  • bułka tarta - 2 łyżki
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • ekstrakt do ciast rumowy lub migdałowy - 1 łyżeczka

 

  • KREM ŚMIETANKOWY Z LIKIEREM:

 

  • likier śmietankowy Baileys - 125 ml
  • żółtko - 3 szt
  • cukier - ok. 50 g
  • mleko - 170 ml
  • mąka pszenna - 18 g
  • mąka ziemniaczana - 18 g
  • serek mascarpone - 250 g
  • prażynki do tortów - ok. 0,5 szkl

 

  • KREM KOKOSOWY:

 

  • mleko kokosowe - 250 ml
  • żółtko - 1 szt
  • małe jajko - 1 szt
  • cukier - 100 g
  • maka pszenna - 1,5 łyżki
  • mąka ziemniaczana - 1 łyżka
  • masło - 150 g
  • kokos - 0,5 szkl
  • likier kokosowy Malibu - 2 łyżki
  • spirytus - 1 łyżka

 

  • BEZA WŁOSKA:

 

  • drobny cukie - 1 szkl
  • woda - 1/4 szkl
  • białko - 3 szt
  • sol - 1 szczypta

 

  • DO NASĄCZENIA:

 

  • słodka herbata

 

  • DODATKOWO:

 

Sposób przygotowania:

Płonący tort makowy z kremem i bezą włoską

ETAP 1:

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

BLATY MAKOWE:

Mak "parzymy" wrzątkiem, studzimy, odciskamy wodę.

Żółtka ucieramy z cukrem na puszysty krem, dodajemy mak, przesianą kaszę mannę i bułkę tartą wraz z proszkiem do pieczenia i ekstraktem - wszystko razem dokładnie miksujemy.

Dodajemy ubite na sztywno białka i delikatnie, ale dokładnie mieszamy szpatułką.

Wylewamy do tortownicy wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia i pieczemy ok. 45 minut / 170C. Po upieczeniu dokładnie studzimy w uchylonym piekarniku.

Kroimy na 3 blaty.

KREM ŚMIETANKOWY Z LIKIEREM:

Do zagotowanego, gorącego mleka dodajemy alkohol, mieszamy.

Żółtka ubijamy z cukrem na gładką puszystą masę, dodajemy przesiane mąki i miksujemy na gładką masę.

Tak przygotowaną masę dodajemy do mleka wymieszanego z likierem i miksujemy na gładko.

Stawiamy na ogień i gotujemy na wolnym ogniu cały czas mieszając, a ż krem uzyska konsystencje budyniu.

Zdejmujemy, narywamy folią, studzimy całkowicie.

Serek mascarpone miksujemy, a następnie łyżka po łyżce dodajemy całkowicie wystudzony krem - wszystko razem miksujemy na gładki krem.

KREM KOKOSOWY:

Odkładamy 1/4 mleka kokosowego, resztę podgrzewamy.

Żółtko ucieramy z jajkiem i cukrem na puch. Dodajemy odlane mleko kokosowe i obie mąki - miksujemy.

Masę jajeczną wlewamy do gotującego się mleka i cały czas mieszając gotujemy budyń, studzimy.

Masło ucieramy na puch i łyżka po łyżce dodajemy wystudzony budyń kokosowy.

Dodajemy likier i kokos - mieszamy, chłodzimy.

BEZA WŁOSKA:

Białka ubijamy z solą do momentu "miękkich wierzchołków".

Wodę gotujemy z cukrem, a gdy zawrze gotujemy 3 minuty, do tzn "próby piórka".

Do ubitych się białek wlewamy gorący syrop cieniutkim strumieniem i ubijamy na wysokich obrotach, aż białka wystygną i misa miksera będzie chłodna.

CAŁOŚĆ:

Układamy 1 blat ciasta, nasączamy go słodką herbatą, smarujemy dżemem aroniowym, zalewamy połową kremu śmietankowego, posypujemy prażynkami.

Przykrywamy drugim blatem makowym, ponownie nasączamy słodką herbatą, smarujemy dżemem aroniowym, zlewamy kremem kokosowym i posypujemy prażynkami.

Przykrywamy ostatnim blatem makowym, nasączamy słodką herbatą i smarujemy resztą kremu śmietankowego( łącznie z bokami ).

Wstawiamy na kilka godzin do schłodzenia.

Po tym czasie dekorujemy bezą włoską, opalamy i podajemy!