Gabi99

Gabi99

Kucharz
[Przepisów: 11]

Tort Marceli

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Pyszny duży tort

Tort Marceli

Składniki:

Tort Marceli

 

  • I ciasto;ubić 8 białek
  • z 1 szkl.cukru dodać 1 szkl.mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szkl.maku suchego
  • Po upieczeniu placek przełożyć powidłem
  • śliwkowym.

 

  • II ciasto;8 żółtek,2 całe jajka
  • 3/4 szkl. cukru,ubić dodać8 łyżek mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • Po upieczeniu przekroić na pół

 

  • III ciasto;upiec biszkopt z 4 jaj kakaowy

 

Sposób przygotowania:

Tort Marceli
Masa;ubic 1/2 śmietanki 30%podzielić na dwie części.Do jednej dodać galaretkę wiśniową rozpuszczoną w 1 szkl. wody,a do drugiej galaretkę agrestową rozpuszczoną w 1 szkl.wody. Masa budyniowa;1 litr mleka,cukier waniliowy 4 żółtka utrzeć w 1 szkl.cukru 4 łyżki mąki pszennej, 4 łyżki mąki ziemniaczanej Ugotować budyń. 2 kostki margaryny utrzeć na puch dodac ostudzony budyń. Przełożenie:pół biszkopta białego-mleczna pianka różowe-ciasto makowe z dżemem- mleczna pianka zielone-biszkopt kakaowy-pół masy budyniowej-biszkopt biały. Cały tort obsmarować pozostała masą budyniową.Obsypac kolorowymi wiórkami,udekorowac według uznania.