BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Książka Kucharska: Tort na komunię - 50 przepisów

Tort książka - komunijny

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Tort zrobiłam na pierwszą komunie św. syna kuzynki. Wyszedł pyszny. Wszyscy byli zadowoleni. Tort zjedzony cały nie został ani okruszek.

Tort  książka - komunijny

Składniki:

Tort książka - komunijny

 

  • biszkopt pierwszy;
  • jajka 7 - 8 szt, w zależności od wielkości,
  • mąka tortowa 1,5 szkl,
  • mąka ziemniaczana 1/2 szkl,
  • sól szczypta,
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki,
  • soda oczyszczona 1/2 łyżeczki,
  • cukier 1,5 szkl,
  • Biszkopt drugi;
  • mąka tortowa 3/4 szkl,
  • mąka ziemniaczana 1/4 szkl,
  • cukier 3/4 szkl,
  • jajka 5 szt,
  • sól szczypta,
  • proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki,
  • soda oczyszczona 1/2 łyżeczki,
  • Krem:
  • śmietana 30 % 2 litry,
  • serek mascarpone 750 g,
  • śmietan fix 6 -7 op,
  • cukier puder 8 łyżek,
  • dżem wiśniowy 1 słoik,
  • dżem brzoskwiniowy 1 słoik,
  • brzoskwinie w puszce 1 puszka,
  • wiórki kokosowe 200 g,
  • dekoracja na tort,
  • Krem:
  • gotowy 1 op,

Sposób przygotowania:

Tort książka - komunijny
Oba biszkopty wykonujemy wg opisu z tego przepisu: https://gotujmy.pl/biszkopt-ktry-zawsze-wychodzi,przepisy-okazje-przepis,261011.html

Biszkopty po upieczeniu studzimy i kroimy na dwa blaty. Z pierwszego potrzebujemy oba, a z drugiego tylko jeden ( drugi możana wykorzystać do innego ciasta).

Gotowy krem robimy według opisu na opakowaniu

Krem śmietankowy:

Bardzo dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Pod koniec ubijania dodajemy śmietan fixy, które sprawią, że masa nie popłynie. Mascarpone delikatnie miksujemy i łączymy z ubitą wcześniej śmietaną.

Tak przygotowaną masę wstawiamy do lodówki.  

Brzoskwinie odsączamy z syropu, a następnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Tak przygotowane kroimy w kostkę. Syropem z brzoskwiń nasączamy biszkopty.

Składanie całego tortu:

Jeden z nasączonych blatów smarujemy dżemem brzoskwiniowym i nakładamy nań część masy śmietankowej z serkiem. Na masę nakładamy część pokrojonych wcześniej brzoskwiń i smarujemy niewielką ilością masy śmietankowej. Przykrywamy drugim nasączonym blatem, który smarujemy dżemem  wiśniowym. Na dżem nakładamy masę śmietankową ( trochę masy zostawiamy do dekoracji tortu) posypujemy drugą połowę brzoskwiń i lekko je dociskamy do masy. Nakładamy trzeci nasączony wcześniej blat i dociskamy brzegi tortu.

W połowie tortu na środku z jednej i z drugiej strony ściąć biszkopt aby nadać kształt książki, tak samo robimy z bokami trochę (ścinamy pod skosem ) formując kształt książki.

Cały tort smarujemy gotowym kremem. Boki obsypujemy wiórkami kokosowymi i ozdabiamy według uznania.

Wierzch dekorujemy kremem śmietankowym z mascarpone oraz koralikami i innymi ozdobami.

Tort wkładamy do lodówki na całą noc.