Sposób przygotowania:
Tort książka - komunijny
Oba biszkopty wykonujemy wg opisu z tego przepisu: https://gotujmy.pl/biszkopt-ktry-zawsze-wychodzi,przepisy-okazje-przepis,261011.html
Biszkopty po upieczeniu studzimy i kroimy na dwa blaty. Z pierwszego potrzebujemy oba, a z drugiego tylko jeden ( drugi możana wykorzystać do innego ciasta).
Gotowy krem robimy według opisu na opakowaniu
Krem śmietankowy:
Bardzo dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Pod koniec ubijania dodajemy śmietan fixy, które sprawią, że masa nie popłynie. Mascarpone delikatnie miksujemy i łączymy z ubitą wcześniej śmietaną.
Tak przygotowaną masę wstawiamy do lodówki.
Brzoskwinie odsączamy z syropu, a następnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Tak przygotowane kroimy w kostkę. Syropem z brzoskwiń nasączamy biszkopty.
Składanie całego tortu:
Jeden z nasączonych blatów smarujemy dżemem brzoskwiniowym i nakładamy nań część masy śmietankowej z serkiem. Na masę nakładamy część pokrojonych wcześniej brzoskwiń i smarujemy niewielką ilością masy śmietankowej. Przykrywamy drugim nasączonym blatem, który smarujemy dżemem wiśniowym. Na dżem nakładamy masę śmietankową ( trochę masy zostawiamy do dekoracji tortu) posypujemy drugą połowę brzoskwiń i lekko je dociskamy do masy. Nakładamy trzeci nasączony wcześniej blat i dociskamy brzegi tortu.
W połowie tortu na środku z jednej i z drugiej strony ściąć biszkopt aby nadać kształt książki, tak samo robimy z bokami trochę (ścinamy pod skosem ) formując kształt książki.
Cały tort smarujemy gotowym kremem. Boki obsypujemy wiórkami kokosowymi i ozdabiamy według uznania.
Wierzch dekorujemy kremem śmietankowym z mascarpone oraz koralikami i innymi ozdobami.
Tort wkładamy do lodówki na całą noc.
Biszkopty po upieczeniu studzimy i kroimy na dwa blaty. Z pierwszego potrzebujemy oba, a z drugiego tylko jeden ( drugi możana wykorzystać do innego ciasta).
Gotowy krem robimy według opisu na opakowaniu
Krem śmietankowy:
Bardzo dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Pod koniec ubijania dodajemy śmietan fixy, które sprawią, że masa nie popłynie. Mascarpone delikatnie miksujemy i łączymy z ubitą wcześniej śmietaną.
Tak przygotowaną masę wstawiamy do lodówki.
Brzoskwinie odsączamy z syropu, a następnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Tak przygotowane kroimy w kostkę. Syropem z brzoskwiń nasączamy biszkopty.
Składanie całego tortu:
Jeden z nasączonych blatów smarujemy dżemem brzoskwiniowym i nakładamy nań część masy śmietankowej z serkiem. Na masę nakładamy część pokrojonych wcześniej brzoskwiń i smarujemy niewielką ilością masy śmietankowej. Przykrywamy drugim nasączonym blatem, który smarujemy dżemem wiśniowym. Na dżem nakładamy masę śmietankową ( trochę masy zostawiamy do dekoracji tortu) posypujemy drugą połowę brzoskwiń i lekko je dociskamy do masy. Nakładamy trzeci nasączony wcześniej blat i dociskamy brzegi tortu.
W połowie tortu na środku z jednej i z drugiej strony ściąć biszkopt aby nadać kształt książki, tak samo robimy z bokami trochę (ścinamy pod skosem ) formując kształt książki.
Cały tort smarujemy gotowym kremem. Boki obsypujemy wiórkami kokosowymi i ozdabiamy według uznania.
Wierzch dekorujemy kremem śmietankowym z mascarpone oraz koralikami i innymi ozdobami.
Tort wkładamy do lodówki na całą noc.
Wielkopolska Hodowla Kotów Perskich
BozenaMatuszczyk
Miło mi, dziekuje .Możesz mi napisać gdzie pomyłka bo nie widzę ,jak nie jest to kłopot ,to ja to poprawie.;)
Pozdrawiam
Sierra Papa
BozenaMatuszczyk
Miło mi to słyszeć ,zrobiłam sama ,jestem samoukiem .Nie jestem cukiernikiem po prostu to lubię.;)