Sposób przygotowania:
Tort piernikowo- kajmakowyETAP 1
CIASTO: Sypkie składniki, czyli: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao, kawę, cynamon, przyprawę do piernika łączymy ze sobą.
Mleko delikatnie podgrzewamy i rozpuszczamy w nim miód.
Miodowe mleko studzimy,
ETAP 2
Jajka wybijamy do miski. Dodajemy do nich cukier i miksujemy do uzyskania puszystej masy.
ETAP 3
Do ubitych dodajemy sypkie składniki oraz wlewamy mleko, maślankę, rum oraz olej.
Składniki miksujemy do uzyskania jednolitego, piernikowego ciasta.
ETAP 4
Gotowe dzielimy na trzy części. Kolejno każdą porcję wylewamy na przygotowaną tortownicę.
Z tej porcji pieczemy oddzielnie trzy piernikowe blaty. Gotowe studzimy na kratce.
ETAP 5
KREM: Żelatynę rozpuszczamy w przegotowanej wodzie (1/4 szklanki). W misce umieszczamy serek oraz kajmak.
Składniki miksujemy do uzyskania kremu. Na koniec dodajemy do niego likier oraz żelatynę. Składniki dokładnie miksujemy.
ETAP 6
Przełożenie:
• Blat piernikowy
• Połowa powidła,
• 1/3 kremu kajmakowego
• Blat piernikowy,
• Druga połowa powidła,
• 1/3 kremu kajmakowego,
• Blat piernikowy
Pozostałą część kremu wykorzystujemy do obtoczenia boków tortu. Torcik schładzamy około 12 godzin.
POLEWA: Margarynę rozpuszczamy. Jajko ubijamy na parze z cukrem. Do ubitego dokładamy kakao i wlewamy gorącą margarynę. Gdyby polewa była zbyt rzadka dodajemy jeszcze kakao (wszystko zależy od wielkości jajka).
Schłodzony torcik oblewamy polewą.
Wierzch tortu dekorujemy złotymi perełkami oraz piernikami kupnymi lub własnej roboty. Gdy polewa zastygnie deser jest gotowy.
SylaUla
gusia1000