jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Tort piernikowo- kajmakowy

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bożonarodzeniowe wypieki kojarzą mi się między innymi z piernikiem. Tym razem zamiast tradycyjnego, pieczonego w keksówce powstał piernikowy tort:).

Tort piernikowo- kajmakowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tort piernikowo- kajmakowy

CIASTO PIERNIKOWE:(tortownica 22 cm)

  • 450 gram mąki,
  • 280 gram trzcinowego cukru,
  • 1 płaska łyżka kakao,
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika,
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej dobrej jakości,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 0,5 łyżeczki sody,
  • 150 ml mleka,
  • 3 łyżki miodu,
  • 200 ml oleju,
  • 200 ml maślanki,
  • 3 jajka,
  • 2 łyżki rumu

DODATKOWO

  • Słoiczek powidła,
  • pierniki do dekoracji

KAJMAKOWY KREM

  • 750 gram mascarpone,
  • Około 300 gram masy kajmakowej,
  • 3 łyżki likieru kawowego,
  • 2 płaskie łyżeczki żelatyny,

POLEWA:

  • 10 dag margaryny (u mnie Kasia)
  • 3-4 łyżki kakao dobrej jakości,
  • 3 łyżki cukru,
  • 1 jajko (świeże, wiejskie)

Sposób przygotowania:

Tort piernikowo- kajmakowy

ETAP 1

Tort piernikowo- kajmakowy
sypkie składniki ciasta łączymy ze sobą w misce

CIASTO: Sypkie składniki, czyli: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao, kawę, cynamon, przyprawę do piernika łączymy ze sobą.

Mleko delikatnie podgrzewamy i rozpuszczamy w nim miód.

Miodowe mleko studzimy,

ETAP 2

Tort piernikowo- kajmakowy
Jajka z cukrem ubijamy na puch

Jajka wybijamy do miski. Dodajemy do nich cukier i miksujemy do uzyskania puszystej masy.

ETAP 3

Tort piernikowo- kajmakowy
do ubitych jajek dodajemy sypkie i płynne składniki

Do ubitych dodajemy sypkie składniki oraz wlewamy mleko, maślankę, rum oraz olej.

Składniki miksujemy do uzyskania jednolitego, piernikowego ciasta.

ETAP 4

Tort piernikowo- kajmakowy
studzimy upieczone blaty

Gotowe dzielimy na trzy części. Kolejno każdą porcję wylewamy na przygotowaną tortownicę.

Z tej porcji pieczemy oddzielnie trzy piernikowe blaty. Gotowe studzimy na kratce.

ETAP 5

Tort piernikowo- kajmakowy
Miksujemy serek oraz kajmak

KREM: Żelatynę rozpuszczamy w przegotowanej wodzie (1/4 szklanki). W misce umieszczamy serek oraz kajmak.

Składniki miksujemy do uzyskania kremu. Na koniec dodajemy do niego likier oraz żelatynę. Składniki dokładnie miksujemy.

ETAP 6

Tort piernikowo- kajmakowy
powidłem smarujemy dwa piernikowe blaty

Przełożenie:
• Blat piernikowy
• Połowa powidła,
• 1/3 kremu kajmakowego
• Blat piernikowy,
• Druga połowa powidła,
• 1/3 kremu kajmakowego,
• Blat piernikowy

Pozostałą część kremu wykorzystujemy do obtoczenia boków tortu. Torcik schładzamy około 12 godzin.

POLEWA: Margarynę rozpuszczamy. Jajko ubijamy na parze z cukrem. Do ubitego dokładamy kakao i wlewamy gorącą margarynę. Gdyby polewa była zbyt rzadka dodajemy jeszcze kakao (wszystko zależy od wielkości jajka).

Schłodzony torcik oblewamy polewą.

Wierzch tortu dekorujemy złotymi perełkami oraz piernikami kupnymi lub własnej roboty. Gdy polewa zastygnie deser jest gotowy.