Sposób przygotowania:
Tort migdałowy
1.Margarynę i cukier ubijać trzepaczką lub mikserem, aż cukier się rozpuści. Następnie dodać jajka, białko, sól i cynamon i wszystko utrzeć na puszysta masę. 2.Dodać skórkę z cytryny i zmielone migdały, Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać do masy jajecznej i wymieszać. 3.Dnie trzecie ciasta przelać do tortownicy (średnica 24 cm) posma¬ rowanej KASIĄ, wyrównać i na wierzchu rozprowadzić warstwę kon¬ fitur. 4.Reszta ciasta napełnić kornet do wyciskania zakończony gładką końcówką. Na torcie migdałowym uformować brzeg i narysować wzorek w kratkę. Posmarować roztrzepanym żółtkiem, posypać płat¬ kami migdałowymi i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180-190°C. Piec ok. 75 min.