krzyssiu_o1995

krzyssiu_o1995

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 348]

Tort migdałowy

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Bardzo dobre polecam wszystkim

Tort migdałowy

Składniki:

Tort migdałowy

 

  • ciasto:
  • 25 dag KASI, 25 dag mąki,
  • 25 dag cukru, 25 dag zmielonych
  • migdałów, 2 jajka, 1 białko,
  • 1 łyżeczka cynamonu,! łyżeczka
  • skórki startej z cytryny,
  • I łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli
  • wierzch:
  • 25 dag konfitury z porzeczek,
  • 1 żółtko, 2 łyżki płatków migdałowych,
  • KASIA do posmarowania formy

 

Sposób przygotowania:

Tort migdałowy
1.Margarynę i cukier ubijać trzepaczką lub mikserem, aż cukier się rozpuści. Następnie dodać jajka, białko, sól i cynamon i wszystko utrzeć na puszysta masę. 2.Dodać skórkę z cytryny i zmielone migdały, Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać do masy jajecznej i wymieszać. 3.Dnie trzecie ciasta przelać do tortownicy (średnica 24 cm) posma¬ rowanej KASIĄ, wyrównać i na wierzchu rozprowadzić warstwę kon¬ fitur. 4.Reszta ciasta napełnić kornet do wyciskania zakończony gładką końcówką. Na torcie migdałowym uformować brzeg i narysować wzorek w kratkę. Posmarować roztrzepanym żółtkiem, posypać płat¬ kami migdałowymi i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180-190°C. Piec ok. 75 min.