Sposób przygotowania:
Tort mocca
Przygotować trzy tortownice, posmarować je smalcem na dnie i posypać mąką.
Ubić sztywną pianę z 1/3 ilości przesianego cukru pudru.
Do bardzo sztywnej piany dodać resztę cukru i mąkę, wsypując ją przez sito podczas mieszania.
Masę rozłożyć po równo do przygotowanych tortownic.
Wstawić do ledwie ciepłego piekarnika.
Piec do wysuszenia i bardzo lekkiego zrumienienia krążków.
Podczas pieczenia piekarnik powinien być uchylony na 10 cm, a po zgaszeniu piekarnika jeszcze pozostawić krążki do wystudzenia.
Krążki suszyć około 2 godzin w całowicie otwartym piekarniku.
MASA:
Jajka ubić z cukrem na parze.
W czasie ubijania dodać do jajek kawę zalaną 3 łyżkami wrzącej wody.
Dodać szczyptę otartej skórki z cytryny.
Utrzeć masło i do utartego dodawać po łyżce wystudzonej masy jajecznej. Krążki bezowe okrajać nożem od boków tortownicy, wyjąć z formy.
Masę podzielić na połowę.
Posmarować pierwszy i drugi krążek, trzecim przykryć.
Tortu nie smaruje się po wierzchu, ani nie dekoruje.
Przygotowany tort wstawić do lodówki.
Najsmaczniejszy jest po kilku godzinach chłodzenia.
Następnego dnia jest mniej kruchy.
Ubić sztywną pianę z 1/3 ilości przesianego cukru pudru.
Do bardzo sztywnej piany dodać resztę cukru i mąkę, wsypując ją przez sito podczas mieszania.
Masę rozłożyć po równo do przygotowanych tortownic.
Wstawić do ledwie ciepłego piekarnika.
Piec do wysuszenia i bardzo lekkiego zrumienienia krążków.
Podczas pieczenia piekarnik powinien być uchylony na 10 cm, a po zgaszeniu piekarnika jeszcze pozostawić krążki do wystudzenia.
Krążki suszyć około 2 godzin w całowicie otwartym piekarniku.
MASA:
Jajka ubić z cukrem na parze.
W czasie ubijania dodać do jajek kawę zalaną 3 łyżkami wrzącej wody.
Dodać szczyptę otartej skórki z cytryny.
Utrzeć masło i do utartego dodawać po łyżce wystudzonej masy jajecznej. Krążki bezowe okrajać nożem od boków tortownicy, wyjąć z formy.
Masę podzielić na połowę.
Posmarować pierwszy i drugi krążek, trzecim przykryć.
Tortu nie smaruje się po wierzchu, ani nie dekoruje.
Przygotowany tort wstawić do lodówki.
Najsmaczniejszy jest po kilku godzinach chłodzenia.
Następnego dnia jest mniej kruchy.