jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Tort mocca

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

tort mocca, wyśmienity tort z kawą, tylko dla dorosłych

Tort mocca

Składniki:

Tort mocca

 

  • 8 białek
  • 60 dag cukru
  • 3/4 szklanki mąki
  • 2 dag smalcu
  • 1 łyżka tartej bułki
  • MASA:
  • 30 dag masła
  • 5 łyżeczek kawy naturalnej
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru

Sposób przygotowania:

Tort mocca
Przygotować trzy tortownice, posmarować je smalcem na dnie i posypać mąką.

Ubić sztywną pianę z 1/3 ilości przesianego cukru pudru.

Do bardzo sztywnej piany dodać resztę cukru i mąkę, wsypując ją przez sito podczas mieszania.

Masę rozłożyć po równo do przygotowanych tortownic.

Wstawić do ledwie ciepłego piekarnika.

Piec do wysuszenia i bardzo lekkiego zrumienienia krążków.

Podczas pieczenia piekarnik powinien być uchylony na 10 cm, a po zgaszeniu piekarnika jeszcze pozostawić krążki do wystudzenia.

Krążki suszyć około 2 godzin w całowicie otwartym piekarniku.

MASA:

Jajka ubić z cukrem na parze.

W czasie ubijania dodać do jajek kawę zalaną 3 łyżkami wrzącej wody.

Dodać szczyptę otartej skórki z cytryny.

Utrzeć masło i do utartego dodawać po łyżce wystudzonej masy jajecznej. Krążki bezowe okrajać nożem od boków tortownicy, wyjąć z formy.

Masę podzielić na połowę.

Posmarować pierwszy i drugi krążek, trzecim przykryć.

Tortu nie smaruje się po wierzchu, ani nie dekoruje.

Przygotowany tort wstawić do lodówki.

Najsmaczniejszy jest po kilku godzinach chłodzenia.

Następnego dnia jest mniej kruchy.