bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Tort motyl

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Tydzień temu córka robiła urodziny dla kolegów i koleżanek i poprosila mnie o zrobienie tortu motyla. Pomysł był fajny, więc czemu nie.

Tort motyl

Składniki:

Tort motyl

 

  • biszkopt (moze byc gotowy)
  • 600gr serków homogenizowanych waniliowych
  • 3 galeretki agrestowe lub kiwi
  • 3 szklanki wrzątku
  • szklanka śmietanki kremówki
  • owoce do dekoracji - truskawki

 

Sposób przygotowania:

Tort motyl
Spód tortownicy wylożyć biszkoptem, zapiąć obręcz. Przygotować masę: do duzej miski wlać wrzatek, dodac galeretki i wymieszać do rozpuszczenia sie. Odstawić w chlodne miejsce żeby ostygły. Do zimnego płynu galaretkowego dodać serki i wszystko razem dokładnie wymieszać. Całość odstawić żeby troszkę stężała bo zbyt płynna mocno wsiąknie w biszkopt. Gdy masa lekko stężeje wylewamy ja na biszkopt i wstwiamy tortownice do lodówki min n 5 godz. Potem wyjmujemy, ostrożnie zdejmujemy obręcz, przekrawamy tort na pół, przekaldamy na patere odwracajac od siebie połówki żeby powstał motyl. Śmietankę kremówke ubijamy na szytwno (można dodac fix) i dekorujemy skrzydła motyla szprycą cukreniczą. Na śmietanę wystarczy ułożyć owoce np truskawki, jako oczy dać czekoladowe drażetki a czułki zastąpiły 2 świeczki urodzinowe. Gotowe! Owoce można tez ułożyć bezpośrednio na biszkopcie i wtedy dopiero zalać masą galeretkową, będzie jeszcze ciekawiej i smaczniej.

Tagi:

biszkopt