BSz

BSz

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 225]

Tort motyl 4

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Tort znakomicie sprawdził się na urodzinach mojej siostrzenicy.Jest bardzo efektowny i smaczny!

Tort motyl 4 Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Tort motyl 4

 

  • Biszkopt:
  • 6 jaj
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa:
  • 2 masła
  • 3 jaja
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • zapach waniliowy
  • 2 lizaki kolorowe
  • groszki
  • lentilki-kolorowe groszki
  • posypka kolorowa
  • wafelek.

Sposób przygotowania:

Tort motyl 4
Żółtka oddzielamy od białek. Dodajemy cukier i ucieramy w mikserze. Gdy żółtka będą puszyste, dodajemy przesianą mąkę wraz z łyżeczką proszku do pieczenia. Cały czas ciasto ucieramy. Tymczasem ubijamy białka na sztywną pianę. Pod koniec ucierania , delikatnie mieszamy białka z masą z żółtek. Tortownicę smarujemy tłuszczem,  posypujemy bułką tartą i wylewamy ciasto. Biszkopt pieczemy w 180 stopniach C. Między czasie robimy masę do tortu. Oddzielamy żółtka od białek, dodajemy cukier, ucieramy jak kogiel-mogiel. W większym garnku gotujemy wodę, około 3-4 szklanek. Na garnek stawiamy żelazną miskę, do której przelewamy kogiel-mogiel i ubijamy trzepaczką na puszystą masę. Masę zestawiamy do przestygnięcia. W makutrze ucieramy dwa masła, dodajemy po łyżce ostygniętej masy jajecznej,ucieramy. Dodajemy cukier waniliowy oraz 3 łyżeczki zapachu waniliowego. Upieczony biszkopt kroimy wzdłuż na 3 części , a potem te części jeszcze raz na pół. Każdą część smarujemy masą. Ciasto układamy tak , aby powstało coś w rodzaju skrzydeł motyla. Środek przedzielamy wafelkiem. Wierzch tortu smarujemy kremem i ozdabiamy. Z lizaków robimy czułki.
Tort motyl 4
Fantastyczny
Tort motyl 4
Tort kroimy wzdłuż na trzy części

Tagi:

biszkopt