Sposób przygotowania:
Tort motyl 4
Żółtka oddzielamy od białek. Dodajemy cukier i ucieramy w mikserze. Gdy żółtka będą puszyste, dodajemy przesianą mąkę wraz z łyżeczką proszku do pieczenia. Cały czas ciasto ucieramy. Tymczasem ubijamy białka na sztywną pianę. Pod koniec ucierania , delikatnie mieszamy białka z masą z żółtek. Tortownicę smarujemy tłuszczem, posypujemy bułką tartą i wylewamy ciasto. Biszkopt pieczemy w 180 stopniach C. Między czasie robimy masę do tortu. Oddzielamy żółtka od białek, dodajemy cukier, ucieramy jak kogiel-mogiel. W większym garnku gotujemy wodę, około 3-4 szklanek. Na garnek stawiamy żelazną miskę, do której przelewamy kogiel-mogiel i ubijamy trzepaczką na puszystą masę. Masę zestawiamy do przestygnięcia. W makutrze ucieramy dwa masła, dodajemy po łyżce ostygniętej masy jajecznej,ucieramy. Dodajemy cukier waniliowy oraz 3 łyżeczki zapachu waniliowego. Upieczony biszkopt kroimy wzdłuż na 3 części , a potem te części jeszcze raz na pół. Każdą część smarujemy masą. Ciasto układamy tak , aby powstało coś w rodzaju skrzydeł motyla. Środek przedzielamy wafelkiem. Wierzch tortu smarujemy kremem i ozdabiamy. Z lizaków robimy czułki.


marietta