luna76

luna76

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 109]

Tort komunijny "Książka"

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Tort na komunię wyglądający jak otwarta księga jest pracochłonny, ale bardzo, bardzo smaczny. Biały biszkopt przełożony masą z serka mascarpone oraz borówkami amerykańskimi

Tort komunijny "Książka"

Składniki:

Tort komunijny "Książka"

Biszkopt

  • 7 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 pełne łyżki mąki

Masa:

  • 1 kg serka mascarpone
  • 500 ml śmietany kremówki 36%
  • 500 g borówki amerykańskiej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • sok z cytryny

Poncz:

  • 1 szklanka mocnej herbaty
  • 2 łyżki cukru
  • alkohol do smaku

Do dekoracji:

  • 500 ml śmietany kremówki 36%
  • 2 opakowania zagęstnika do śmietany
  • 3 łyżki cukru pudru
  • barwniki
  • koraliki cukrowe

Sposób przygotowania:

Tort komunijny "Książka"

Biszkopt:

Białka ubijam na sztywną pianę. Dodaję porcjami cukier i po jednym żółtku. Mąkę przesiewam przez sito i delikatnie łącze z masą jajeczną. Ciasto przekładam na blaszkę o wym. 24x36 cm i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 °C na 30-35 min. Upieczone wyjmuję, studzę i kroję na dwa blaty.

Masa :

Kremówkę ubijam na sztywno dodając cukier puder i serek mascarpone. Połowę borówki miksuje blenderem na mus i łączę z masą serową. Pozostałe borówki wsypuję w całości i mieszam łopatką.

Poncz:

Gorącą herbatę dosładzam cukrem, odstawiam by wystygła i łącze z alkoholem.. Ponczem nasączam spód biszkoptowy. Masę serową wykładam na środku ciasta i łopatką formuję kształt otwartej księgi, tworząc na środku wgłębienie. Przykrywam drugim blatem, nasączam ponczem i odstawiam.

Do dekoracji:

Tort komunijny "Książka"
A tak wygląda tort w przekroju. Jest bardzo dużo masy, która mogła by zniechęcić każdego, ale nie jest ani za słodka, ani mdła

Kremówkę ubijam na sztywno dodając cukier puder i zagęstnik do śmietany. Połowa masy smaruję wierzch i boki tortu. Resztę dzielę na trzy części Jedną część zostawiam białą, do drugiej dodaję barwnik zielony, a do trzeciej-niebieski. Białą przekładam do rękawa cukierniczego i wyciskam kwiaty dookoła tortu oraz zakładkę. Z kolorowych wyciskam niebieskie i zielone kwiaty. Całość dopełniam kolorowymi koralikami cukrowymi.