Sposób przygotowania:
Tort komunijny "Książka"Biszkopt:
Białka ubijam na sztywną pianę. Dodaję porcjami cukier i po jednym żółtku. Mąkę przesiewam przez sito i delikatnie łącze z masą jajeczną. Ciasto przekładam na blaszkę o wym. 24x36 cm i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 °C na 30-35 min. Upieczone wyjmuję, studzę i kroję na dwa blaty.
Masa :
Kremówkę ubijam na sztywno dodając cukier puder i serek mascarpone. Połowę borówki miksuje blenderem na mus i łączę z masą serową. Pozostałe borówki wsypuję w całości i mieszam łopatką.
Poncz:
Gorącą herbatę dosładzam cukrem, odstawiam by wystygła i łącze z alkoholem.. Ponczem nasączam spód biszkoptowy. Masę serową wykładam na środku ciasta i łopatką formuję kształt otwartej księgi, tworząc na środku wgłębienie. Przykrywam drugim blatem, nasączam ponczem i odstawiam.
Do dekoracji:
Kremówkę ubijam na sztywno dodając cukier puder i zagęstnik do śmietany. Połowa masy smaruję wierzch i boki tortu. Resztę dzielę na trzy części Jedną część zostawiam białą, do drugiej dodaję barwnik zielony, a do trzeciej-niebieski. Białą przekładam do rękawa cukierniczego i wyciskam kwiaty dookoła tortu oraz zakładkę. Z kolorowych wyciskam niebieskie i zielone kwiaty. Całość dopełniam kolorowymi koralikami cukrowymi.