Sposób przygotowania:
Tort czekoladowy o smaku coli z daktylamiPrzygotowanie ciasta:
Białka oddzielić od żółtek . Białka ubić na sztywno i ciągle ubijając dodawać cukier. Następnie nadal ubijając dodawać po 1 żółtku, stopniowo wlewać colę,olej. Na końcu zmniejszając obroty miksera dodajemy mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 28 cm. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w ok.180 stopniach przez pok. 40 min. Gdy ciasto jest upieczone wyciągamy je z tortownicy. Studzimy. Przekrawamy na pół. Biszkopty nasączamy przygotowanym,wystudzonym ponczem.
Przygotowanie masy wiśniowej :
Galaretkę i żelatynę rozpuszczamy dokładnie w 3/4 szkl. gorącej wody. Pozostawiamy do lekkiego stężenia. Gdy galaretka zaczyna tężeć łączymy ją z konfiturą wiśniową. Wiśnie wylewamy na spód biszkopta.
Przygotowanie masy kawowej :
Kawę rozpuszczamy w jak najmniejszej ilości gorącej wody. Studzimy. Mleko, jajka, cukier podgrzewamy w naczyniu na małym ogniu ciągle mieszając trzepaczką. Do momentu,aż masa zgęstnieje jak budyń. Następnie ściągamy z ognia. Studzimy. Masło ucieramy na puch i ciągle ucierając dodajemy po łyżce masy jajecznej. Następnie nadal ucierając dodajemy po parę kropli wystudzoną kawę, a na końcu spirytus. Gotową masę kawową rozprowadzamy na masie wiśniowej. Przykrywamy drugim biszkoptem.
Przygotowanie pianki :
Galaretkę rozpuszczamy w 1/2 szkl. gorącej wody i pozostawiamy do zimnego miejsca do lekkiego stężenia. Mleko bardzo mocno schłodzone ubijamy mikserem na najwyższych obrotach przez ok. 4 min. i ciągle ubijając wlewamy płynną jeszcze lekko tężejącą galaretkę. Piankę wykładamy równo na biszkopt. Wkładamy na chwilę do lodówki do całkowitego stężenia masy.
Etap końcowy :
W rondelku na malutkim ogniu rozpuszczamy połamane czekolady z margaryną. Gorącą rozpuszczoną czekoladę ściągamy z ognia i mieszamy z daktylami. Lekko studzimy. Czekoladę z daktylami wykładamy na piankę z coli. Pozostawiamy do zastygnięcia polewy.
Przygotowaną gotową białą masą smarujemy boki tortu i robimy w koło ozdobny wianuszek za pomocą szprycy. Dekorujemy tort czereśniami koktajlowymi, motylkami z czekolady i srebrnymi perełkami.