Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 540]

Tort czekoladowy o smaku coli z daktylami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Tort upiekłam na swoje urodziny. Połączyłam tak smaki aby ze sobą harmonizowały. Efekt przeszedł moje oczekiwania. Tort wyszedł wyjątkowy i niepowtarzalny w smaku .Mocno czekoladowy z posmakiem coli,wiśni ,daktyli w czekoladzie.

Tort czekoladowy o smaku coli z daktylami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Tort czekoladowy o smaku coli z daktylami

na ciasto :

  • 6 jajek
  • 1 i 1/4 szkl. cukru
  • 2 szkl. mąki
  • 1/2 szkl. oleju
  • 1/2 szkl. coli
  • 4 łyżki kakao
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

masa z wiśniami :

  • 2 słoiczki konfitury wiśniowej
  • 1 galaretka wiśniowa
  • 2 łyżeczki żelatyny

na masę kawową :

  • 1 szkl. mleka
  • 2 jajka
  • 15 dag cukru
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 1 kostka masła
  • 1 mały kieliszek spirytusu

na piankę o smaku coli :

  • 1 szkl. mleka skondensowanego słodzonego
  • 1 galaretka o smaku coli

na wierzch :

dodatkowo :

  • 1/4 szkl. ponczu kawowego z dodatkiem spirytusu
  • srebrne cukrowe perełki
  • biała gotowa masa do dekoracji
  • czereśnie koktajlowe i motylki czekoladowe do dekoracji

Sposób przygotowania:

Tort czekoladowy o smaku coli z daktylami

Przygotowanie ciasta:

Tort czekoladowy o smaku coli z daktylami
Biszkopt po upieczeniu i wystudzeniu przekrawamy na pół

Białka oddzielić od żółtek . Białka ubić na sztywno i ciągle ubijając dodawać cukier. Następnie nadal ubijając dodawać po 1 żółtku, stopniowo wlewać colę,olej. Na końcu zmniejszając obroty miksera dodajemy mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 28 cm. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w ok.180 stopniach przez pok. 40 min. Gdy ciasto jest upieczone wyciągamy je z tortownicy. Studzimy. Przekrawamy na pół. Biszkopty nasączamy przygotowanym,wystudzonym ponczem.

Przygotowanie masy wiśniowej :

Tort czekoladowy o smaku coli z daktylami
Tężejącą masę wiśniową wylewamy równo na spód biszkopta

Galaretkę i żelatynę rozpuszczamy dokładnie w 3/4 szkl. gorącej wody. Pozostawiamy do lekkiego stężenia. Gdy galaretka zaczyna tężeć łączymy ją z konfiturą wiśniową. Wiśnie wylewamy na spód biszkopta.

Przygotowanie masy kawowej :

Kawę rozpuszczamy w jak najmniejszej ilości gorącej wody. Studzimy. Mleko, jajka, cukier podgrzewamy w naczyniu na małym ogniu ciągle mieszając trzepaczką. Do momentu,aż masa zgęstnieje jak budyń. Następnie ściągamy z ognia. Studzimy. Masło ucieramy na puch i ciągle ucierając dodajemy po łyżce masy jajecznej. Następnie nadal ucierając dodajemy po parę kropli wystudzoną kawę, a na końcu spirytus. Gotową masę kawową rozprowadzamy na masie wiśniowej. Przykrywamy drugim biszkoptem.

Przygotowanie pianki :

Tort czekoladowy o smaku coli z daktylami
Galaretkę i żelatynę rozpuszczamy dokładnie w 1/2 szkl. gorącej wody

Galaretkę rozpuszczamy w 1/2 szkl. gorącej wody i pozostawiamy do zimnego miejsca do lekkiego stężenia. Mleko bardzo mocno schłodzone ubijamy mikserem na najwyższych obrotach przez ok. 4 min. i ciągle ubijając wlewamy płynną jeszcze lekko tężejącą galaretkę. Piankę wykładamy równo na biszkopt. Wkładamy na chwilę do lodówki do całkowitego stężenia masy.

Etap końcowy :

Tort czekoladowy o smaku coli z daktylami
Daktyle wkładamy do rozpuszczonej,gorącej czekolady i mieszamy dokładnie

W rondelku na malutkim ogniu rozpuszczamy połamane czekolady z margaryną. Gorącą rozpuszczoną czekoladę ściągamy z ognia i mieszamy z daktylami. Lekko studzimy. Czekoladę z daktylami wykładamy na piankę z coli. Pozostawiamy do zastygnięcia polewy.
Przygotowaną gotową białą masą smarujemy boki tortu i robimy w koło ozdobny wianuszek za pomocą szprycy. Dekorujemy tort czereśniami koktajlowymi, motylkami z czekolady i srebrnymi perełkami.


Tagi:

ciasta torty