Sposób przygotowania:
Tort na roczek z truskawkami
Na dnie tortownicy o wymiarach 34 x 24 cm wyłożyć papier do pieczenia.
Ubić białka z cukrem, nie wolno ich przebić.
Dodawać po jednym żółtku i dodać ekstrakt.
Potem porcjami dodawać mąkę delikatnie mieszając.
Ciasto wyłożyć do formy i piec biszkopt przez 40 minut w 160 stopniach.
Upieczony biszkopt razem z blachą upuścić z około 50 cm wysokości.
Wystudzić do, potem wyjąć z formy i przeciąć na 3 placki.
Śmietanę ubić z cukrem, delikatnie wymieszać mascarpone ze śmietaną i dodać pokrojone truskawki, wymieszać ale wcześniej odłożyć około 2 szklanki samej śmietany bez owoców.
Położenie : placek, nasączenie, połowa masy, placek, nasączenie, konfitura, masa, placek, nasączenie.
Tort dookoła posmarować odłożoną śmietaną i wstawić do lodówki.
Na jakieś 3 godziny przed podaniem zrobić krem maślany.
Miękkie masło utrzeć na puch, dodać połowę cukru pudru i miksować kilka minut.
Potem dodać drugą porcję cukru pudru i dalej miksować kilka minut.
Na koniec dodać sok z cytryny i jeszcze chwilkę miksować.
Tort wyjąć z lodówki i udekorować go dookoła posypką waflową, potem górę tortu posmarować przygotowanym kremem maślanym.
Dekorację cukrową dociąć odcinając białe części.
Następnie zdjąć folię zabezpieczającą i położyć dekorację na torcie.
Delikatnie suchymi dłońmi wygładzić dekorację usuwając ewentualne pęcherzyki powietrza.
Na koniec udekorować tort pozostałym kremem maślanym i dowolną tylką oraz serduszkami cukrowymi.
Tort wstawić do lodówki aby krem ładnie związał.
Ubić białka z cukrem, nie wolno ich przebić.
Dodawać po jednym żółtku i dodać ekstrakt.
Potem porcjami dodawać mąkę delikatnie mieszając.
Ciasto wyłożyć do formy i piec biszkopt przez 40 minut w 160 stopniach.
Upieczony biszkopt razem z blachą upuścić z około 50 cm wysokości.
Wystudzić do, potem wyjąć z formy i przeciąć na 3 placki.
Śmietanę ubić z cukrem, delikatnie wymieszać mascarpone ze śmietaną i dodać pokrojone truskawki, wymieszać ale wcześniej odłożyć około 2 szklanki samej śmietany bez owoców.
Położenie : placek, nasączenie, połowa masy, placek, nasączenie, konfitura, masa, placek, nasączenie.
Tort dookoła posmarować odłożoną śmietaną i wstawić do lodówki.
Na jakieś 3 godziny przed podaniem zrobić krem maślany.
Miękkie masło utrzeć na puch, dodać połowę cukru pudru i miksować kilka minut.
Potem dodać drugą porcję cukru pudru i dalej miksować kilka minut.
Na koniec dodać sok z cytryny i jeszcze chwilkę miksować.
Tort wyjąć z lodówki i udekorować go dookoła posypką waflową, potem górę tortu posmarować przygotowanym kremem maślanym.
Dekorację cukrową dociąć odcinając białe części.
Następnie zdjąć folię zabezpieczającą i położyć dekorację na torcie.
Delikatnie suchymi dłońmi wygładzić dekorację usuwając ewentualne pęcherzyki powietrza.
Na koniec udekorować tort pozostałym kremem maślanym i dowolną tylką oraz serduszkami cukrowymi.
Tort wstawić do lodówki aby krem ładnie związał.
zbysiowa
zewa
Dziękuję Madziu :)