WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1710]

Ciasto z truskawkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ciasto z masą serową na herbatnikach, z warstwą musu truskawkowego połączoną z bitą śmietaną oraz warstwą galaretki.

Ciasto z truskawkami

Składniki:

Ciasto z truskawkami

 

  • ok. 5 paczek herbatników
  • 1 kg sera z wiaderka
  • 2 galaretki cytrynowe
  • ok. 1 kg truskawek
  • 4 galaretki truskawkowe
  • 330ml śmietany kremówki

Sposób przygotowania:

Ciasto z truskawkami

ETAP 1:

Podane składniki są na dużą prostokątną blaszkę.

Blachę należy wyłożyć papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Na dnie ułożyć herbatniki jeden przy drugim.

2 galaretki cytrynowe rozpuścić w 250ml wrzątku i wystudzić. Zimne wymieszać z serem z wiaderka.

Wylać na herbatniki. ok. 700g truskawek wyszypułkować i wrzucić do garnka, zagotować i zblendować. Wymieszać z 2 proszkami galaretek truskawkowych. Wystudzić.

Zimną śmietanę ubić i wymieszać z zimnym musem truskawkowym. Wylać na warstwę serową. Wstawić do lodówki żeby stężało. Na wierzchu poukładać resztę truskawek pokrojonych na połówki.

Pozostałe galaretki rozpuścić według przepisu na opakowaniu i wystudzić. Gdy zaczną gęstnieć wyłożyć na truskawki.

Ciasto ponownie wstawić do lodówki i schłodzić min. kilka godzin.