jagoda59

jagoda59

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 523]

Tort o smaku malinowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
  • KALORIE: 350
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszny tort o smaku malinowym, krem nie jest bardzo słodki, dla tych co lubią torty mniej słodkie jest idealny w smaku.

Tort o smaku malinowym Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Tort o smaku malinowym

Biszkopt:

  • jajka 5 szt.
  • mąka 1,5 szklanki
  • proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
  • cukier 1 szklanka

Masa:

  • masło 250 g
  • cukier puder 1/2 szklanki
  • maliny 1,5 szklanki
  • śmietana 36 % 400 ml
  • ser mascarpone 300g do masy z malinami
  • kwiatki z masy cukrowej do dekoracji
  • serek mascarpone 200 g do masy białej

Sposób przygotowania:

Tort o smaku malinowym
Biszkopt:

Białka oddzielić od żółtek i białek ubić na sztywną pianę, pod koniec dodawać po trochu cukier. Dodać jajka rozbełtane i dalej ubijać na wolnych obrotach. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dokładać po łyżce, aż do wyczerpania i mieszać delikatnie szpatułką. Wstawić do piekarnika i piec w 190 stopniach do suchego patyczka.

Krem:

Masło ubić z cukrem pudrem na puszystą masę, dodać serek mascarpone i wymieszać razem. Do masy dodawać po łyżce rozgniecionych lub zmiksowanych malin i miksować aż wszystko się ładnie połączy. Wystudzony biszkopt przekroić na dwie części.

Kremem smarować blat biszkoptu dosyć grubo i przyłożyć drugim blatem. Wierzch i boki posmarować kremem przygotowanym ze śmietanki 36% z serem maskarpone. Udekorować kwiatkami z masy cukrowej, wstawić do lodówki na parę godzin.
Tort  o smaku malinowym
Udekorowany bitą śmietaną i ozdodnymi kwiatkami cukrowymi

Tagi:

ciasta