Sposób przygotowania:
Jagodzianki z nutką pomarańczyCiasto
Drożdże rozpuścić w łyżeczce cukru, wymieszać z kilkoma łyżkami ciepłego mleka i łyżką mąki, przykryć ściereczką, odłożyć w ciepłe miejsce.
Masło rozpuścić, ostudzić.
Mąkę wymieszać z solą, przesiać do miski, dodać pozostałe ciepłe mleko, resztę cukru, cukier waniliowy, rozczyn drożdżowy, jajko i żółtko, wyrabiać około 10 minut. Pod koniec wyrabiania wlać płynne masło i aromat. Przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Kruszonka:
Masło posiekać z mąką, dodać żółtko, cukier i cukier waniliowy. Palcami ugniatać tak aby powstała kruszonka. Pod koniec wmieszać skórką pomarańczową.
ETAP 3:
Wyrośnięte cisto przełożyć na posypaną mąką deskę, przerobić, rozwałkować i wykroić krążki o dowolnej wielkości. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Z odciętych skrawków ciasta utoczyć cieniutkie wałeczki, zwinąć jak sznurek i ułożyć na brzegach każdego krążka, przykryć, pozostawić w cieple do wyrośnięcia.
ETAP 4:
Krążki z ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem wymieszanym mlekiem i cukrem waniliowym, na każdy włożyć porcję borówek.
ETAP 5:
Po wierzchu posypać przygotowaną kruszonką. Blaszkę z drożdżówkami włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i upiec na złoty kolor.