Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Jagodzianki z nutką pomarańczy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Domownicy uwielbiają drożdżówki z różnym nadzieniem. Z borówkami i kruszonką to najbardziej ulubione.

Jagodzianki z nutką pomarańczy

Składniki:

Jagodzianki z nutką pomarańczy

 

 

  • Kruszonka:
  • 20 dag mąki tortowej
  • 10 dag masła
  • 10 dag cukru
  • 1 żółtko
  • 2-3 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

 

  • Dodatkowo:
  • 2-3 szkl borówki amerykańskiej
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

Sposób przygotowania:

Jagodzianki z nutką pomarańczy

Ciasto

Jagodzianki z nutką pomarańczy
Z przygotowanych składników wyrobić gładkie ciasto

Drożdże rozpuścić w łyżeczce cukru, wymieszać z kilkoma łyżkami ciepłego mleka i łyżką mąki, przykryć ściereczką, odłożyć w ciepłe miejsce.
Masło rozpuścić, ostudzić.

Mąkę wymieszać z solą, przesiać do miski, dodać pozostałe ciepłe mleko, resztę cukru, cukier waniliowy, rozczyn drożdżowy, jajko i żółtko, wyrabiać około 10 minut. Pod koniec wyrabiania wlać płynne masło i aromat. Przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Kruszonka:

Jagodzianki z nutką pomarańczy
Z mąki, masła, żółtka i cukru przygotować kruszonkę

Masło posiekać z mąką, dodać żółtko, cukier i cukier waniliowy. Palcami ugniatać tak aby powstała kruszonka. Pod koniec wmieszać skórką pomarańczową.

ETAP 3:

Jagodzianki z nutką pomarańczy
Z rozwałkowanego ciasta wykroić dowolnej wielkości krążki

Wyrośnięte cisto przełożyć na posypaną mąką deskę, przerobić, rozwałkować i wykroić krążki o dowolnej wielkości. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Z odciętych skrawków ciasta utoczyć cieniutkie wałeczki, zwinąć jak sznurek i ułożyć na brzegach każdego krążka, przykryć, pozostawić w cieple do wyrośnięcia.

ETAP 4:

Jagodzianki z nutką pomarańczy
Na krążki ciasta włożyć umyte i osuszone borówki

Krążki z ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem wymieszanym mlekiem i cukrem waniliowym, na każdy włożyć porcję borówek.

ETAP 5:

Jagodzianki z nutką pomarańczy

Po wierzchu posypać przygotowaną kruszonką. Blaszkę z drożdżówkami włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i upiec na złoty kolor.