Sposób przygotowania:
Piernik przekładany gotowanym sernikiemPrzygotowanie piernika
Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C.
Masło przekładamy do garnka, dodajemy miód i kakao, podgrzewamy, aż masło się rozpuści. Zdejmujemy z ognia, dodajemy mleko.
Jajka ubijamy z cukrem, mieszamy z roztopionym masłem. Mąkę, sodę, proszek do pieczenia przesiewamy przez sito, dodajemy przyprawy. Składniki suche łączymy z mokrymi, miksujemy. Będziemy potrzebowali 3 blatów ciasta. Możemy podzielić ciasto na 3 części i każdy blat upiec oddzielnie (pieczemy wówczas każdy blat po ok. 20 minut) lub też upiec ciasto za jednym razem i przekroić je na 3 blaty (pieczemy do suchego patyczka, ok. 35 minut).
Przygotowanie masy serowej
Masło roztapiamy w garnku, dodajemy ser, miksujemy. Dodajemy jajka, cukier i cukier z prawdziwą wanilią. Gotujemy na wolnym ogniu, miksując. Dodajemy budynie i podgrzewamy, aż masa zgęstnieje.
ETAP 3:
Paluszki pomarańczowe kroimy w kostkę. Masę serową odstawiamy z ognia, dodajemy paluszki, mieszamy. Gorącą masą przekładamy blaty piernikowe.
Przygotowanie polewy
Czekoladę kroimy na kawałki, rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy śmietanę i masło. Podgrzewamy, mieszając. Gdy polewa będzie jednolita, polewamy nią ciasto. Ciasto dekorujemy np. śnieżynkami cukrowymi.