Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Piernik przekładany gotowanym sernikiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Kremowa masa serowa (sernik gotowany) najczęściej łączona jest z ciastem miodowym. Ja postanowiłam połączyć ją z piernikiem i tym samym jeszcze raz poczuć świąteczne smaki.

Piernik przekładany gotowanym sernikiem

Składniki:

Piernik przekładany gotowanym sernikiem

Na piernik:

  • Na ciasto:
  • 120 g masła
  • 200 g mąki
  • 175 g cukru
  • 4 jajka
  • 3 łyżki miodu
  • 1 szklanka mleka
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka przyprawy do piernika

Na masę serową:

  • 1 kg sera na sernik
  • 150 g masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 50 g paluszków pomarańczowych w czekoladzie

Na polewę:

  • 150 g czekolady gorzkiej
  • 100 g śmietany kremówki
  • łyżeczka masła
  • śnieżynki cukrowe

Sposób przygotowania:

Piernik przekładany gotowanym sernikiem

Przygotowanie piernika

Piernik przekładany gotowanym sernikiem
Ciasto piernikowe przelewamy do natłuszczonej tortownicy

Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C.

Masło przekładamy do garnka, dodajemy miód i kakao, podgrzewamy, aż masło się rozpuści. Zdejmujemy z ognia, dodajemy mleko.
Jajka ubijamy z cukrem, mieszamy z roztopionym masłem. Mąkę, sodę, proszek do pieczenia przesiewamy przez sito, dodajemy przyprawy. Składniki suche łączymy z mokrymi, miksujemy. Będziemy potrzebowali 3 blatów ciasta. Możemy podzielić ciasto na 3 części i każdy blat upiec oddzielnie (pieczemy wówczas każdy blat po ok. 20 minut) lub też upiec ciasto za jednym razem i przekroić je na 3 blaty (pieczemy do suchego patyczka, ok. 35 minut).

Przygotowanie masy serowej

Piernik przekładany gotowanym sernikiem
Masa do ciasta - masa serowa, tzw. sernik gotowany

Masło roztapiamy w garnku, dodajemy ser, miksujemy. Dodajemy jajka, cukier i cukier z prawdziwą wanilią. Gotujemy na wolnym ogniu, miksując. Dodajemy budynie i podgrzewamy, aż masa zgęstnieje.

ETAP 3:

Piernik przekładany gotowanym sernikiem
Do masy serowej dodałam paluszki pomarańczowe w czekoladzie

Paluszki pomarańczowe kroimy w kostkę. Masę serową odstawiamy z ognia, dodajemy paluszki, mieszamy. Gorącą masą przekładamy blaty piernikowe.

Przygotowanie polewy

Piernik przekładany gotowanym sernikiem
Ciacho polewamy polewą czekoladową, obsypujemy śnieżynkami cukrowymi

Czekoladę kroimy na kawałki, rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy śmietanę i masło. Podgrzewamy, mieszając. Gdy polewa będzie jednolita, polewamy nią ciasto. Ciasto dekorujemy np. śnieżynkami cukrowymi.