PREZES_oz

PREZES_oz

Kucharz
[Przepisów: 13]

Tort orzechowy z bita smietana

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Tort jest pracochlonny ale sie oplaci.

Tort orzechowy z bita smietana

Składniki:

Tort orzechowy z bita smietana

 

  • Biszkopt orzechowy

 

 

  • Masa:

 

  • 1 litr śmietany kremówki
  • 20 dag cukru
  • 6 dag kakao
  • olejek rumowy 1/2 buteleczki
  • 6 łyżek - dżem truskawkowy
  • 3 lyzeczki zelatyny

 

  • Do nasączenia i przełożenia

 

  • 100 ml wiśniówki
  • 70 ml wody
  • ok. 200g konfitury lub dżemu (np. z czarnej porzeczki)

 

  • Wiśniówkę wymieszać z wodą.
  • Konfitury zmiksować na gładką masę.

 

  • DO PRZYSTROJENIA
  • Orzechy wloskie ok.40 szt.
  • OPSYPKA
  • 100 g zmielonych 0rzechow laskowych

 

 

 

Sposób przygotowania:

Tort orzechowy z bita smietana
Białka lekko ubić, dodać sól i dalej ubijać na sztywną pianę wsypując po łyżce cukru (używam cukru pudru). Przed dosypaniem cukru miksuje 4-5 minut na wysokich obrotach, później kolejne 4-5. Piana ma być bardzo sztywna. Miksując dalej pianę (na srednich obrotach) dodawac powoli żółtka po jednymi az do ubicia. Nastepnie dodajemy bulke tarta wymieszaną z orzechami. Wlać masę do tortownicy ( wysmarowanej maslem i opsypanej bulka tarta) Piec ok. 40-45 minut w temp. 170 stopni .Upieczony biszkopt lekko przestudzić, okroić brzegi i wyjąć z tortownicy. Ostudzić na drucianej kratce. Biszkopt najlepiej upiec dzień przed przygotowywaniem tortu. MASA SMIETANOWA (3 łyżeczki żelatyny rozpuszczamy w ½ szklanki gorącej wody , PORCJA ZELATYNY NA 1L SMIETANY 30%) 1. śmietane ubijać, kiedy zacznie sztywnieć pomału wsypywać cukier ciągle ubijając Po ubiciu smietany na sztywno dodajemy zelatyne i jeszcze chwile ubijamy zeby zelatyna sie dobrze rozprowadzila 2.Podzielic śmietane na 3 części 3. Jedną trzecią śmietany wymieszać z kakao i kilkoma kroplami olejku rumowego . Kolejną część śmietany wymieszać z dżemem. Do reszty śmietany nic nie dodawa CZEKOLADA Czekolade roztopic w rondelku i do czekolady wsypac orzechy wloskie ( ja uzywam ok 40 szt.) Optoczyc w czekoladzie - Uzywam do dekoracji Spód położyć na paterze, nasączyć 1/3 płynu , rozsmarować cienko 1/2 konfitury .Wyłożyć 1czesc masy , równo rozprowadzić. Przykryć drugą częścią biszkoptu, nasączać, rozsmarować 1/2 konfitury.Wyłożyć 2 czesc masy , równo rozprowadzić. Przykryć trzecią częścią biszkoptu. Postąpić jak z pierwszą częścią ale bez konfitury.Ja tutaj uzywam samej bitej smietany.Posmarowac tak zeby smietany zostalo jeszcze na posmarowanie bokow Pozostałą masą posmarować boki tortu, ozdobić calosc zmielonymi orzechami. Na środek tortu wyłożyć wystudzone orzechy w czekoladzie. Tort wstawić do lodówki na co najmniej 12 godzin.