mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Tort orzechowy z czekoladową masą

  • 13
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 17

Dziś na deser tort z włoskimi i laskowymi orzechami polany grubą warstwą masy czekoladowej. Takiemu ciastu nie można się oprzeć!

Tort orzechowy z czekoladową masą

Składniki:

Tort orzechowy z czekoladową masą

 

  • Biszkopt orzechowy:

 

 

  • Masa czekoladowa:

 

  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 1 strata na oczkach małych gorzka czekolada
  • 1 kostka masła

 

  • Dodatkowo:

 

  • Biszkopt jasny z kawałkami czekolady (z 5 jajek)

 

  • Masa karpatkowa:

 

  • Krem karpatkowy w proszku 250g
  • 2 szklanki mleka
  • kostka masła roślinnego

 

Sposób przygotowania:

Tort orzechowy z czekoladową masą
Biszkopt orzechowy: Żółtka ucieramy z cukrem i dodajemy ubitą pianę, powoli mieszając. Następnie orzechy, i delikatnie mieszamy. Tortownicę wykładamy od dołu papierem do pieczenia, boki masłem i mąką krupczatką obsypujemy. Przelewamy masę i pieczemy ok. 1 h w 160st. C. Ostudzony placek przekrawamy na 3 części (mój wyszedł niski, zapewne dlatego, że dodałam drobno pokrojone orzechy, a nie zmielone). Ciasto przekrajałam na 2 krążki. Masa czekoladowa: 3 jajka ubijamy na parze z 3 łyżkami cukru do ciepłej masy dodajemy 2 łyżki kakao i jedną stratą na oczkach małych tabliczkę gorzkiej czekolady, mieszamy Jedną kostkę masła ucieramy aż będzie puszyste i białe, dodajemy ostudzoną masę jajeczno-czekoladową i porządnie ucieramy. Przekładamy masą placki orzechowe (dzielimy masę na 3 części, 2/3 miedzy placki i 1/3 na wierzch i boki). Ostudzony biszkopt przekrawamy na 2 placki. Masa karpatkowa: Krem robimy wg przepisu na opakowaniu, ostudzony ucieramy dodając po łyżce miękkiego masła. Ułożenie tortu od dołu: * biszkopt z kawałkami czekolady * 1/2 masy karpatkowej * ciasto orzechowe * 1/2 masy czekoladowej * ciasto orzechowe * 1/2 masy karpatkowej * biszkopt z kawałkami czekolady Wierzch oraz boki tortu obsmarowujemy pozostałą 1/2 (połową) czekoladowej masy. Dekorujemy orzechami włoskimi i/lub laskowymi. Wykałaczką robimy na torcie wzorki, serce 'kratkujemy', puszczamy od niego promyki. Oczywiście można dowolnie ozdobić swój torcik ;) Najprzyjemniejsza zabawa, to właśnie wykańczanie ciast:] Trzymamy tort w lodówce aż do podania.



Torcik jest słodki, ale nie mdły:) można go nasączyć alkoholem, ale ja zapomniałam o tym:( ma pyszny czekoladowo-orzechowy smak:))