Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 871]

Crumble ze śliwkami i orzechami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 16

Zapiekane śliwki z orzechami pod niezwykle smaczną i chrupiącą kruszonką. Szybki i smaczny deser, który można podać na ciepło i na zimno. Chociaż, według mnie lepiej smakuje jeszcze ciepły.

Crumble ze śliwkami i orzechami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Crumble ze śliwkami i orzechami

 

KRUSZONKA:

Sposób przygotowania:

Crumble ze śliwkami i orzechami

ETAP 1:

Crumble  ze śliwkami i orzechami
Wszystkie suche składniki na kruszonkę umieścić w misce.

Składniki na kruszonkę umieścić w miseczce i dodać zimne masło. Wymieszać rozcierając całość w palcach i odstawić do lodówki.

ETAP 2:

Crumble  ze śliwkami i orzechami
Śliwki z orzechami przełożyć do naczynek do zapiekania.

Śliwki przepołowić na pół i wyjąć pestki. Orzechy posiekać, ale tak żeby były widoczne kawałki i wymieszać z owocami. Przyprawić cynamonem i przełożyć do naczynek, kokilek.

ETAP 3:

Crumble  ze śliwkami i orzechami
Kruszonkę po wyjęciu z lodówki przemieszać i wyłożyć na śliwki.

Schłodzoną kruszonkę po wyjęciu z lodówki rozdrobnić krótko w palcach. Na wierzch wyłożyć grubą warstwę kruszonki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C i piec przez około 30 min, do zrumienienia.
Smacznego.


Tagi:

owoce orzechy