Sposób przygotowania:
Tort owocowy bez nadzienia
Jaja utarte z cukrem zmieszać z częścią mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia.Ochłodzone i rozdrobnione na kawałki masło zagnieść z resztą mąki, dodać poprzednią masę wymieszać w razie potrzeby dosypać tyle mąki aby ciasto dało się rozwałkować na grubość 3-5 mm.Włożyć do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą i piec w średnio gorącym piekarniku ok. pół godziny, aż ciasto nabierze jasnobrązowego koloru.Z podanej porcji otrzymuję się 2 lub 3 spody tortowe,które można przechowywać kilka dni.Przed podaniem obłożyć tort smażonymi w cukrze i osączonymi owocami,jak agrest, truskawki, czereśnie, śliwki...Sok owocowy zagęścić mąką ziemniaczaną i oblać nim na gorąco owoce na torcie.