Sposób przygotowania:
Tort pomarańczowo-migdałowy
Żółtka utrzeć z 4 łyżkami wody gorącej, cukrem i cukrem waniliowym.Połaczyć z przesianą mąką,migdałamii proszkiem do pieczenia. Dodać pianę ubitą z białek i delikatnie wymieszać.Ciasto przełożyć do tortownicy wysmarowanej tłuszczem.wstawić do nagrzanego piekarnika na ok 30 min w temp ok 180 stopni.Po 10 minutach wyjąć ciasto z formy i odstawić do ostygnięcia. ciasto przekroić na 2 części.Zółtka ucierac z cukrem , aż do jego rozpuszczenia, dodać wino.Podgrzać sok pomarańczowy , rozpuścić w nim żelatyunę i wymieszać z żółtkowa masą.Krem wstawić do lodówki, a gdy tylko zacznie tężeć dodać do niego ubity krem śmietankowy. Dolny krążek ciasta posmarować marmoladą i otoczyć obręczą tortownicy. Rozsmarować większą połowę kremu i nakryć wierzchnim krążkiem ciasta .wstawic do lodówki na ok 1 godz Po wyciągnięciu, posmarować kremem i ozdobić np skórką pomarańczową.
marietta