Sposób przygotowania:
Tort prababka
Wyłożyć papierem dno 3 tortownic tej samej wielkości. Migdały oparzyć, obrać z łupinki nasiennej, zemleć. Utrzeć żółtka z cukrem. Ubić pianę, wyłożyć do żółtek. Dodać bułki tartej, wymieszać. Masę wyłożyć do tortownic. Upiec w piekarniku dobrze nagrzanym. Orzechy laskowe zrumienić, wsypać do ścierki, otrzeć z łupinki nasiennej, zemleć 2 razy w maszynce wraz z cukrem. Orzechy utrzeć z cukrem w misce, dodać śmietanki tyle, żeby masa dala się doborze rozsmarować na torcie. Upieczone placki okroić naokoło, wyłożyć z tortownic, zdjąć papier, ostudzić. Placki przełożyć masą. Z cukru, wody i octu ugotować syrop II stopnia, utrzeć gdy zbieleje, dodać cukier waniliowy i polukrować tort.