Sposób przygotowania:
Tort rumowy mojej siostry
Żółtka ucieramy z cukrem, następnie dodajemy ciepłą, przegotowaną wodę, cukier waniliowy i dalej ucieramy. Proszek do pieczenia mieszamy z budyniem i mąką, a następnie dodajemy do utartych żóltek i dalej dokładnie mieszamy. Na sam koniec dodajemy pianę z białek - masę przelewamy do tortownicy i pieczemy około 30 minut.
Krem: masło ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy żółtka oraz stopniowo dolewamy rum.
Upieczony biszkopt przekrawamy na 3 części. Dolną część smarujemy dżemem brzoskwiniowym, nakładamy kolejną część biszkoptu i nawilżamy ją rumem, smarujemy 1/2 część kremu, przykrywamy biszkoptem i pozostały krem smarujemy górę oraz brzegi tortu. Płatki migdałowe rumienimy na patelni i kiedy ostygną posypujemy nimi krem.
Krem: masło ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy żółtka oraz stopniowo dolewamy rum.
Upieczony biszkopt przekrawamy na 3 części. Dolną część smarujemy dżemem brzoskwiniowym, nakładamy kolejną część biszkoptu i nawilżamy ją rumem, smarujemy 1/2 część kremu, przykrywamy biszkoptem i pozostały krem smarujemy górę oraz brzegi tortu. Płatki migdałowe rumienimy na patelni i kiedy ostygną posypujemy nimi krem.
Mysiunia
zewa
marietta