SUPERPRZEPIS

Tort rumowy mojej siostry

  • 3
  • Mysiunia
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6
Tort rumowy mojej siostry Więcej zdjęć (3)

Pierwszy tort mojej siostry - ja asekurowałam, doradzałam i robiłam zdjęcia:)

Składniki:

Tort rumowy mojej siostry

 

  • biszkopt:
  • 3 jajka
  • cukier wanilinowy
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki wody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 budyń waniliowy

 

  • krem:
  • kostka masła
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 50 ml rumu

 

  • dodatkowo:
  • 1 słoik dżemu brzoskwiniowego
  • 20 dag płatków migadłowych
  • rum

 

Sposób przygotowania:

Tort rumowy mojej siostry
Żółtka ucieramy z cukrem, następnie dodajemy ciepłą, przegotowaną wodę, cukier waniliowy i dalej ucieramy. Proszek do pieczenia mieszamy z budyniem i mąką, a następnie dodajemy do utartych żóltek i dalej dokładnie mieszamy. Na sam koniec dodajemy pianę z białek - masę przelewamy do tortownicy i pieczemy około 30 minut.
Krem: masło ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy żółtka oraz stopniowo dolewamy rum.
Upieczony biszkopt przekrawamy na 3 części. Dolną część smarujemy dżemem brzoskwiniowym, nakładamy kolejną część biszkoptu i nawilżamy ją rumem, smarujemy 1/2 część kremu, przykrywamy biszkoptem i pozostały krem smarujemy górę oraz brzegi tortu. Płatki migdałowe rumienimy na patelni i kiedy ostygną posypujemy nimi krem.
Tort rumowy mojej siostry
masę przelewamy do tortownicy i pieczemy około 30 minut.
Tort rumowy mojej siostry
Dolną część smarujemy dżemem brzoskwiniowym, . .