malgorzata

malgorzata

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 15]

Tort serowo-śmietankowy

  • 13
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Tort serowo-śmietankowy to ulubione ciasto mojej rodziny!

Tort serowo-śmietankowy

Składniki:

Tort serowo-śmietankowy

 

  • Na biszkopt:
  • 2 duze jajka
  • 2 lyzki cieplej wody
  • 100g cukru
  • 1 paczka cukru waniliowego
  • 75 g maki
  • 50 g Mondamin
  • 1 lyzeczka proszku do pieczenia
  • Na mase:
  • 8 listkow zelatyny
  • 500 g twarogu chudego
  • 200 g cukru
  • 375 ml smietany slodkiej
  • 1 cytryna (sok i skorka)
  • cukier puder do posypania

 

 

Sposób przygotowania:

Tort serowo-śmietankowy
Na biszkopt: Jajka zmiksowac. Dodac wode i miksowac na lekka mase. Dodawac stopniowo cukier i cukier waniliowy i miksowac az cukier sie zupelnie rozpusci. Dodac make, Mondamin i proszek do pieczenia. Wymieszac delikatnie. Wylozyc na tortownice o sr. 26 cm. Piec w nagrzanym do 200 °C piekarniku 20-30 minut. Po upieczeniu przekroic ciasto w polowie jego wysokosci tak, aby powstaly dwa. Masa serowa: Zelatyne namoczyc w zimnej wodzie. Twarog, cukier, skorke i sok z cytryny krotko wymieszac. Dodac zelatyne. Dodac ubita smietane. Mase polozyc na dolna czesc przekrojonego ciasta. Gorna czesc pokroic na 12 kawaleczkow i polozyc na wierzch. Odstawic na kilka godzin w chlodne miejsce. Krotko przed podaniem posypac cukrem pudrem. Smacznego!