Sposób przygotowania:
tort serowy w polewie czekoladowej
Niekwaśny, dobrze odciśnięty ser zemleć wraz z ugotowanymi ziemniakami. Wysmarować tortownicę masłem i posypać grubo niezbyt drobno pokruszonymi herbatnikami. Utrzeć żółtka z cukrem i cukrem waniliowym. Do sera dodawać niewielkimi porcjami masę żółtkową i ucierać.
Ubijać białka na sztywną pianę i wymieszać z masą serową dodając do niej drobno pokrojoną skórkę pomarańczową i oprószone mąką rodzynki wcześniej opłukane i osączone. Włożyć masę serową do tortownicy tak aby na środku powstało wybrzuszenie. Wstawić do mocno rozgrzanego piekarnika i piec 50 minut. Po upieczeniu sernik ostudzić, wyjąć z tortownicy, polać polewą.
Polewa: gorzką czekoladę wraz z masłem włożyć do garnka, a ten do większego garnka z gotującą się wodą. Czekoladę i masło stopić. Uważać by woda nie dostała się do naczynia z czekoladą. Po roztopieni dokładnie wymieszać i polać sernik. Na wierzch posypać drobno pokrojone orzechy.
Ubijać białka na sztywną pianę i wymieszać z masą serową dodając do niej drobno pokrojoną skórkę pomarańczową i oprószone mąką rodzynki wcześniej opłukane i osączone. Włożyć masę serową do tortownicy tak aby na środku powstało wybrzuszenie. Wstawić do mocno rozgrzanego piekarnika i piec 50 minut. Po upieczeniu sernik ostudzić, wyjąć z tortownicy, polać polewą.
Polewa: gorzką czekoladę wraz z masłem włożyć do garnka, a ten do większego garnka z gotującą się wodą. Czekoladę i masło stopić. Uważać by woda nie dostała się do naczynia z czekoladą. Po roztopieni dokładnie wymieszać i polać sernik. Na wierzch posypać drobno pokrojone orzechy.