agata1722

agata1722

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 518]

tort serowy w polewie czekoladowej

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 3

tort serowy w polewie czekoladowej

tort serowy w polewie czekoladowej

Składniki:

tort serowy w polewie czekoladowej

 

  • 70 dkg ser twarogowy,
  • kilka sztuk orzechy,
  • 1 tabliczka czekolada,
  • POLEWA:,
  • kilka sztuk herbatniki,
  • 5 dkg rodzynki,
  • 5 dkg skórka pomarańczowa,
  • 2 torebki cukier waniliowy,
  • 2 obrane i ugotowane ziemniaki,
  • 15 dkg masło,
  • 25 dkg cukier,
  • 5 jaja,
  • 4 dkg masło

 

Sposób przygotowania:

tort serowy w polewie czekoladowej
Niekwaśny, dobrze odciśnięty ser zemleć wraz z ugotowanymi ziemniakami. Wysmarować tortownicę masłem i posypać grubo niezbyt drobno pokruszonymi herbatnikami. Utrzeć żółtka z cukrem i cukrem waniliowym. Do sera dodawać niewielkimi porcjami masę żółtkową i ucierać.
Ubijać białka na sztywną pianę i wymieszać z masą serową dodając do niej drobno pokrojoną skórkę pomarańczową i oprószone mąką rodzynki wcześniej opłukane i osączone. Włożyć masę serową do tortownicy tak aby na środku powstało wybrzuszenie. Wstawić do mocno rozgrzanego piekarnika i piec 50 minut. Po upieczeniu sernik ostudzić, wyjąć z tortownicy, polać polewą.
Polewa: gorzką czekoladę wraz z masłem włożyć do garnka, a ten do większego garnka z gotującą się wodą. Czekoladę i masło stopić. Uważać by woda nie dostała się do naczynia z czekoladą. Po roztopieni dokładnie wymieszać i polać sernik. Na wierzch posypać drobno pokrojone orzechy.