Sposób przygotowania:
Tort śmietankowo - czekoladowy
Biszkopt do moich tortów robię zawsze tak samo tylko w zależności od wielkości tortu zmieniają sie proporcje.
1. Białka oddzielamy od żółtek ubijając na sztywną piane z szczyptą soli. Do ubitej piany dodajemy żółtka na przemian z cukrem ciągle miksując.
Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i sodą ,delikatnie łączymy z masą jajeczną.
Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec około 45 min ( do suchego patyczka ) w temperaturze 170 - 180 stopni.
Po upieczeniu biszkopt studzimy, kroimy na 3 blaty.
2.Krem czekoladowy - czekolady rozpuszczamy w podgrzanej kremówce ,gdy czekolady sie rozpuszczą wkładamy je do lodówki na całą noc. Następnie wsypujemy śmietanki śnieżki i miksujemy do uzyskania kremu.Krem wkładamy na 15 min. do lodówki do schłodzenia.
3. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem dodając pod koniec ubijania fixy do śmietany.
Śmietanę łączymy z serkiem mascarpone.
4. Blaty dobrze nasączamy wtedy biszkopt nie będzie suchy.
Po nasączeniu pierwszy blat smarujemy dżemem nakładamy część kremu śmietankowego, nakładamy następny blat robimy to samo tylko nakładamy krem czekoladowy nakładamy ostatni blat dociskamy.
Cały tort smarujemy kremem śmietankowym boki tortu obkładamy pokrojonymi orzechami dekorujemy ozdobami z masy cukrowej koralikami perełkami itp oraz kremem śmietankowym a najlepiej według własnego pomysłu.
5. Tort wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.
1. Białka oddzielamy od żółtek ubijając na sztywną piane z szczyptą soli. Do ubitej piany dodajemy żółtka na przemian z cukrem ciągle miksując.
Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i sodą ,delikatnie łączymy z masą jajeczną.
Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec około 45 min ( do suchego patyczka ) w temperaturze 170 - 180 stopni.
Po upieczeniu biszkopt studzimy, kroimy na 3 blaty.
2.Krem czekoladowy - czekolady rozpuszczamy w podgrzanej kremówce ,gdy czekolady sie rozpuszczą wkładamy je do lodówki na całą noc. Następnie wsypujemy śmietanki śnieżki i miksujemy do uzyskania kremu.Krem wkładamy na 15 min. do lodówki do schłodzenia.
3. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem dodając pod koniec ubijania fixy do śmietany.
Śmietanę łączymy z serkiem mascarpone.
4. Blaty dobrze nasączamy wtedy biszkopt nie będzie suchy.
Po nasączeniu pierwszy blat smarujemy dżemem nakładamy część kremu śmietankowego, nakładamy następny blat robimy to samo tylko nakładamy krem czekoladowy nakładamy ostatni blat dociskamy.
Cały tort smarujemy kremem śmietankowym boki tortu obkładamy pokrojonymi orzechami dekorujemy ozdobami z masy cukrowej koralikami perełkami itp oraz kremem śmietankowym a najlepiej według własnego pomysłu.
5. Tort wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.
halina
BozenaMatuszczyk
Ślicznie dziekuje miło mi.;)
ewaeu
gusia1000
BozenaMatuszczyk
Ewa miło mi Dziękuję;)
BozenaMatuszczyk
Justyna dziekuje serdecznie;)