Smakowita

Smakowita

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 474]

Książka Kucharska: Tort na komunię - 50 przepisów

Tort śmietankowo-czekoladowy

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Smakowity tort z masą śmietanową wymieszana z czekoladą.

Tort śmietankowo-czekoladowy Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Tort śmietankowo-czekoladowy

 

  • składniki na duży biszkopt :
  • 6 dużych jajek
  • 1/2 szklanki maki ziemniaczanej
  • 1,5 szklanki maki pszennej tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 szklanki drobnego cukru
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 1 szczypta soli
  • masa śmietanowo czekoladowa:
  • 1 litr śmietany 30%
  • 2 czekolady mleczne
  • 1 czekolada gorzka
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 2 op. zagęszczacza do śmietany
  • do dekoracji :
  • 1 łyżeczka kakao

 

Sposób przygotowania:

Tort śmietankowo-czekoladowy
Żółtka oddzielić od białek i roztrzepać widelcem z odrobinką wody.Białka ubić na sztywna pianę ze szczyptą soli .Powoli dodawać cukry i żółtka .Potem dodać przesiane maki z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać drewniana łyżką.Ciasto wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem tortownicy o śr. 27 cm.Wstawić do nagrzanego piekarnika do 160 stopni i piec przez ok. pół godziny. Upieczony wyłożyć z formy ,aby ostygł - zimny przekroić na trzy krążki . Połamane czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić ,aby przestygły. Schłodzoną śmietanę lekko ubić ,dodać zagęszczacz , cukier waniliowy i ubijamy do odpowiedniej gęstości .Ubitej śmietany odłożyć ok. trzy łyżki do dekoracji. Pozostałą śmietanę wymieszać z rozpuszczoną czekoladą i przełożyć nią biszkopty(trochę zostawić do dekoracji boków i wierzchu).Złożony tort udekorować odłożonymi kremami. Brzeg i środek tortu posypać kakao. Tort wstawić na kilka godzin do lodówki.
Tort śmietankowo-czekoladowy
Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem waniliowym , zagęszczaczem i na koniec wymieszać z rozpuszczona czekoladą
Tort śmietankowo-czekoladowy
Biszkoptowe krążki przełożyć masą śmietanowo czekoladową i wyrównać śmietaną cały tort
Tort śmietankowo-czekoladowy
Pozostałymi kremami udekorować tort i na wierzchu posypać kakao