Sposób przygotowania:
Tort śmietankowo-czekoladowy
Żółtka oddzielić od białek i roztrzepać widelcem z odrobinką wody.Białka ubić na sztywna pianę ze szczyptą soli .Powoli dodawać cukry i żółtka .Potem dodać przesiane maki z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać drewniana łyżką.Ciasto wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem tortownicy o śr. 27 cm.Wstawić do nagrzanego piekarnika do 160 stopni i piec przez ok. pół godziny. Upieczony wyłożyć z formy ,aby ostygł - zimny przekroić na trzy krążki . Połamane czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić ,aby przestygły. Schłodzoną śmietanę lekko ubić ,dodać zagęszczacz , cukier waniliowy i ubijamy do odpowiedniej gęstości .Ubitej śmietany odłożyć ok. trzy łyżki do dekoracji. Pozostałą śmietanę wymieszać z rozpuszczoną czekoladą i przełożyć nią biszkopty(trochę zostawić do dekoracji boków i wierzchu).Złożony tort udekorować odłożonymi kremami. Brzeg i środek tortu posypać kakao. Tort wstawić na kilka godzin do lodówki.
edytaha
benenati
emilcia