Sposób przygotowania:
Tort śmietankowo – czekoladowy
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywna pianę. Pod koniec ubijania dodajemy po łyżce cukru a na koniec żółtka. Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy jajecznej, a na koniec rozpuszczoną margarynę i delikatnie mieszamy.
Ciasto wylewamy na dużą formę do pieczenia wyłożoną papierem i pieczemy ok 25 min. w temp. 180°C. Gotowe ciasto jeszcze ciepłe wyciągamy z piekarnika i odklejamy papier.
0,5 l mleka zagotować, w pozostałych 0,5 l rozpuścić budynie. Do gotującego się mleka wlać budyń i mieszać by nie powstały grudki, aż zgęstnieje. Budyń przykryć folią i odstawić do przestygnięcia.
Czekoladę rozpuścić z 2 łyżkami mleka. Śmietanę ubić, a następnie dodawać po łyżce budyniu, a na koniec czekoladę. Krem wstawić na ok 10 min do lodówki, by lekko zgęstniał.
Gotowy krem nanieść na biszkopt. Biszkopt zmierzyć i pokroić na równe paski o grubości ok 5-6 cm.
Pierwszy pasek zwinąć w rulon i ułożyć na talerzyku. Następnym paskiem owijamy tworząc tzw. ślimaczka - gdzie się kończy wcześniejszy pasek dokładamy następny. Gotowe lekko ściskamy dłońmi by go usztywnić. Schładzamy w lodówce ok 60 min.
Śmietanę ubić, pod koniec dodać cukier puder oraz cukier waniliowy, a na koniec śmietan fix i jeszcze chwilkę ubijać. Gotowy krem nakładamy na wierzch i boki tortu, wyrównujemy packą. Bok tortu zdobimy kokosem. Wierzch natomiast zdobimy za pomocą szlaczka zrobionego za pomocą grzebienia cukierniczego. Pozostałym kremem dekorujemy wierzch oraz ozdabiamy kwiatami z opłatka. Tort schładzamy najlepiej ok 12h. Smacznego !!
Ciasto wylewamy na dużą formę do pieczenia wyłożoną papierem i pieczemy ok 25 min. w temp. 180°C. Gotowe ciasto jeszcze ciepłe wyciągamy z piekarnika i odklejamy papier.
0,5 l mleka zagotować, w pozostałych 0,5 l rozpuścić budynie. Do gotującego się mleka wlać budyń i mieszać by nie powstały grudki, aż zgęstnieje. Budyń przykryć folią i odstawić do przestygnięcia.
Czekoladę rozpuścić z 2 łyżkami mleka. Śmietanę ubić, a następnie dodawać po łyżce budyniu, a na koniec czekoladę. Krem wstawić na ok 10 min do lodówki, by lekko zgęstniał.
Gotowy krem nanieść na biszkopt. Biszkopt zmierzyć i pokroić na równe paski o grubości ok 5-6 cm.
Pierwszy pasek zwinąć w rulon i ułożyć na talerzyku. Następnym paskiem owijamy tworząc tzw. ślimaczka - gdzie się kończy wcześniejszy pasek dokładamy następny. Gotowe lekko ściskamy dłońmi by go usztywnić. Schładzamy w lodówce ok 60 min.
Śmietanę ubić, pod koniec dodać cukier puder oraz cukier waniliowy, a na koniec śmietan fix i jeszcze chwilkę ubijać. Gotowy krem nakładamy na wierzch i boki tortu, wyrównujemy packą. Bok tortu zdobimy kokosem. Wierzch natomiast zdobimy za pomocą szlaczka zrobionego za pomocą grzebienia cukierniczego. Pozostałym kremem dekorujemy wierzch oraz ozdabiamy kwiatami z opłatka. Tort schładzamy najlepiej ok 12h. Smacznego !!
Zochna
marietta