Sposób przygotowania:
Tort śmietankowy z czekoladą
Przygotować niezbędne składniki na tort. Jajka sparzyć wrzącą wodą, mąkę przesiać na sicie, następnie białka oddzielić od żółtek, ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę , dodać cukier i cukier waniliowy, żółtka, ubijać na jednolitą i gładką masę, dodać mąki (tortową i ziemniaczaną) oraz proszek do pieczenia całość zamieszać drewnianą łyżką. Blaszkę prostokątną na dnie wyłożyć papierem do pieczenia, następnie wyłożyć ciasto do blaszki. Piec w piekarniku w temperaturze około 200-220 stopni C przez około 50-60 minut. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, ostudzić. Następnie przekroić biszkopt na dwie równe części. Spód biszkopta posmarować dżemem malinowym lub dżemem z innych owoców. Schłodzoną w lodówce śmietankę ubić z dodatkiem cukru pudru, dodać do niej śmietanfix, miksować do uzyskania jednolitej i sztywnej masy. Według przepisu podanego na opakowaniu przygotować masę kokosową i wyłożyć ją na posmarowany dżemem biszkopt, przykryć drugim biszkoptem. Śmietankę wyłożyć na wierzch i na boki, rozsmarować równomiernie po całym torcie, następnie porcjować do szprycy śmietankę i dekorować według uznania. Wyłożyć dekoracje z masy cukrowej lub z masy marcepanowej. Udekorować koralikami ozdobnymi. Wykonać napis pisakiem spożywczym. Tort schłodzić w lodówce, porcjować po upływie kilku godzin.
Pyza