Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Tort owocowy z masą budyniową i kokosem - kucyki

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 14
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Prosty tort, który nie pochłania czasu, świetnie smakuje i ładnie wygląda - córcia była zachwycona :) Polecam :)

Tort owocowy z masą budyniową i kokosem - kucyki Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Tort owocowy z masą budyniową i kokosem - kucyki

 

  • 3 blaty tortowe
  • 280 g (słoiczek) dżemu z porzeczką czerwoną
  • 5-6 łyżek wody z cytryną

 

  • masa budyniowa:
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego
  • 850 ml mleka
  • 250-275 g masła
  • 2 łyżki cukru pudru - opcjonalnie

 

  • masa śmietankowa:
  • 500 ml śmietany
  • 2 fixy do śmietanki
  • cukier puder do smaku

 

  • dodatkowo:
  • wiórki kokosu
  • opłatek dekoracyjny z kucykami
  • perełki cukrowe
  • napis cukrowy
  • kwiatuszki, motylek i listki cukrowe

Sposób przygotowania:

Tort owocowy z masą budyniową i kokosem - kucyki
Przygotowujemy 3 blaty tortowe. Pierwszy blat nasączamy delikatnie cytrynową wodą, smarujemy obficie dżemem z czarną porzeczką (zużyłam około 240 g), przykrywamy drugim blatem trutowym który delikatnie przesmarowujemy dżemem (zużyłam pozostałe 40g dżemu). 

Masa budyniowa: 2 budynie gotujemy w 850 ml mleka i studzimy (budyń miałam słodzony). Masło miksujemy i porcjami dodajemy budyń. Całość miksujemy dodając cukier puder do smaku. Na posmarowany blat wykładamy połowę masy, na wierzch układamy herbatniki i nakładamy pozostałą masę na której układamy pokrojone w płasty brzoskwinie, przykrywamy trzecim blatem. 

Tort wkładamy na 2-3 godziny do lodówki. Kiedy masa budyniowa ładnie stężeje wyciągamy tort. Przygotowujemy masę śmietankową. Śmietanę schłodzoną ubijamy kilka chwil, dodajemy fix do śmietanki z cukrem pudrem i miksujemy chwilę. Ubitą śmietanę wykładamy na wierzch tortu oraz okładamy nią go dookoła. Boki obficie posypujemy wiórkami kokosu. 

Na wierzch nakładamy opłatek i dekorujemy śmietaną. Wierzch dekorujemy wg upodobania. Pamiętajmy aby opłatek położyć na 2-3 godziny przed podaniem tortu - czas ten zależy od grubości i jakości opłatka. 
Tort owocowy z masą budyniową i kokosem - kucyki
Na pierwszy blat wykładamy dżem z porzeczki
Tort owocowy z masą budyniową i kokosem - kucyki
przykrywamy drugim blatem i delikatnie smarujemy pozostałym dżemem
Tort owocowy z masą budyniową i kokosem - kucyki
na dżem nakładamy połowę masy budyniowej
Tort owocowy z masą budyniową i kokosem - kucyki
na budyń wykładamy warstwę herbatników - na całej powierzchni
Tort owocowy z masą budyniową i kokosem - kucyki
na herbatniki wykładamy pozostałą masę budyniową i owoce
Tort owocowy z masą budyniową i kokosem - kucyki
całość przykrywamy 3 blatem i wstawiamy do lodówki, całość smarujemy śmietaną i dekorujemy