Sposób przygotowania:
Tort owocowy z masą budyniową i kokosem - kucyki
Przygotowujemy 3 blaty tortowe. Pierwszy blat nasączamy delikatnie cytrynową wodą, smarujemy obficie dżemem z czarną porzeczką (zużyłam około 240 g), przykrywamy drugim blatem trutowym który delikatnie przesmarowujemy dżemem (zużyłam pozostałe 40g dżemu).
Masa budyniowa: 2 budynie gotujemy w 850 ml mleka i studzimy (budyń miałam słodzony). Masło miksujemy i porcjami dodajemy budyń. Całość miksujemy dodając cukier puder do smaku. Na posmarowany blat wykładamy połowę masy, na wierzch układamy herbatniki i nakładamy pozostałą masę na której układamy pokrojone w płasty brzoskwinie, przykrywamy trzecim blatem.
Tort wkładamy na 2-3 godziny do lodówki. Kiedy masa budyniowa ładnie stężeje wyciągamy tort. Przygotowujemy masę śmietankową. Śmietanę schłodzoną ubijamy kilka chwil, dodajemy fix do śmietanki z cukrem pudrem i miksujemy chwilę. Ubitą śmietanę wykładamy na wierzch tortu oraz okładamy nią go dookoła. Boki obficie posypujemy wiórkami kokosu.
Na wierzch nakładamy opłatek i dekorujemy śmietaną. Wierzch dekorujemy wg upodobania. Pamiętajmy aby opłatek położyć na 2-3 godziny przed podaniem tortu - czas ten zależy od grubości i jakości opłatka.
Masa budyniowa: 2 budynie gotujemy w 850 ml mleka i studzimy (budyń miałam słodzony). Masło miksujemy i porcjami dodajemy budyń. Całość miksujemy dodając cukier puder do smaku. Na posmarowany blat wykładamy połowę masy, na wierzch układamy herbatniki i nakładamy pozostałą masę na której układamy pokrojone w płasty brzoskwinie, przykrywamy trzecim blatem.
Tort wkładamy na 2-3 godziny do lodówki. Kiedy masa budyniowa ładnie stężeje wyciągamy tort. Przygotowujemy masę śmietankową. Śmietanę schłodzoną ubijamy kilka chwil, dodajemy fix do śmietanki z cukrem pudrem i miksujemy chwilę. Ubitą śmietanę wykładamy na wierzch tortu oraz okładamy nią go dookoła. Boki obficie posypujemy wiórkami kokosu.
Na wierzch nakładamy opłatek i dekorujemy śmietaną. Wierzch dekorujemy wg upodobania. Pamiętajmy aby opłatek położyć na 2-3 godziny przed podaniem tortu - czas ten zależy od grubości i jakości opłatka.
BozenaMatuszczyk
TsumiAkira