jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1812]

Torcik bez pieczenia z borówką amerykańską

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Torcik bez pieczenia to idealne rozwiązanie, gdy nie mamy ochoty na włączenie piekarnika. Tego rodzaju desery zazwyczaj przygotowuje z wykorzystaniem sezonowych owoców. Są one tutaj niezastąpione.

Torcik bez pieczenia z borówką amerykańską Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Torcik bez pieczenia z borówką amerykańską

SPÓD 24 cm

  • 200 gram razowych herbatników,
  • 100 gram masła

Masa śmietanowo- serowa z borówkami

  • 0,5 litry śmietanki 30%,
  • 350 gram sera białego z wiaderka,
  • 6 łyżeczek żelatyny,
  • Cukier puder do smaku (około 2-3 łyżki),
  • 400 gram borówki amerykańskiej

WYKOŃCZENIE

  • 2 niebieskie galaretki,
  • 3,5 szklanki wody,

Sposób przygotowania:

Torcik bez pieczenia z borówką amerykańską

ETAP 1

Torcik bez pieczenia z borówką amerykańską
płynne masło łączymy z herbatnikami

SPÓD: Herbatniki przekładamy do malaksera i rozkruszamy. Gotowe przekładamy do miski.

Masło rozpuszczamy. Jeszcze ciepłe dodajemy do „ciasteczkowego piasku”.

ETAP 2

Torcik bez pieczenia z borówką amerykańską
na dno tortownicy wykładamy masę herbatnikową

Całość mieszamy do połączenia składników. Gotową masą wykładamy dno przygotowanej tortownicy. Całość wkładamy do chłodu by masa zastygła.

ETAP 3

Torcik bez pieczenia z borówką amerykańską
ser dodajemy do ubitej śmietanki

Żelatynę rozpuszczamy w około 1/3 szklanki wody. Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dodajemy stopniowo ser oraz cukier puder do smaku. Na koniec wlewamy żelatynę i całość dokładnie miksujemy.

ETAP 4

Torcik bez pieczenia z borówką amerykańską
Masę z owocami wykładamy na zastygnięty spód

Do tak przygotowanej masy wsypujemy borówki, pozostawiając ich część na wierzch toru. Owoce łączymy z masą już za pomocą łyżki. Całość wykładamy na ciasteczkowy spód.

Na śmietankę wykładamy odłożone borówki. Torcik ponownie odstawiamy do lodówki

ETAP 5

Torcik bez pieczenia z borówką amerykańską
Galaretkę wylewamy na zastygnięty tort

WYKOŃCZENIE: Galaretki rozpuszczamy z przegotowanej wodzie. Gotowe pozostawiamy do ostygnięcia. Tężejącą wylewamy za nasz torcik. Po wylaniu ponownie wkładamy go do chłodu, by galaretka zastygła. Gotowe.

Tagi:

owoce deser