Sposób przygotowania:
Tort śmietanowiec II
Żółtka wybić do kubka, dodać łyżeczkę proszku i octu - ukręcić aż będą gęste.Białka lekko posolić, ubić i pod koniec ubijania dodać cukier. Ubijać na gładką masę i na końcu wlać oliwę - dobrze razem wszystko wymieszać. Połączyć ukręcone żółtka z ubitymi białkami, wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.. Wy łożyć na posmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą - tortownicę. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec w temperaturze 170-180 st przez 25-30 min. Ubić śmietanę /musi być dobrze schłodzona/, pod koniec ubijania dodac cukier puder wymieszany z zagęstnikami śmietan-fix. Wystudzony biszkopt, przekroić na 2 lub 3 części.Każdy krążek nasączyć ponczem, przełożyć ubitą śmietaną. Na wierzchu udekorować w/g własnego pomysłu.
evita0007
bajtek
Dzięki :)))