bajtek

bajtek

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 52]

Tort śmietanowiec II

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

nie ma to ...jak śmietanowiec ;O)

Tort śmietanowiec II

Składniki:

Tort śmietanowiec II

 

  • 5 jaj
  • 3/4 szkl cukru
  • 1 szkl mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka octu
  • 4 łyżki oliwy
  • sok z 1 cytryny

 

  • poncz: 0.5 l przegotowanej, ostudzonej wody
  • łyżka cukru
  • sok z 1 cytryny

 

Sposób przygotowania:

Tort śmietanowiec II
Żółtka wybić do kubka, dodać łyżeczkę proszku i octu - ukręcić aż będą gęste.Białka lekko posolić, ubić i pod koniec ubijania dodać cukier. Ubijać na gładką masę i na końcu wlać oliwę - dobrze razem wszystko wymieszać. Połączyć ukręcone żółtka z ubitymi białkami, wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.. Wy łożyć na posmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą - tortownicę. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec w temperaturze 170-180 st przez 25-30 min. Ubić śmietanę /musi być dobrze schłodzona/, pod koniec ubijania dodac cukier puder wymieszany z zagęstnikami śmietan-fix. Wystudzony biszkopt, przekroić na 2 lub 3 części.Każdy krążek nasączyć ponczem, przełożyć ubitą śmietaną. Na wierzchu udekorować w/g własnego pomysłu.