Sposób przygotowania:
Bożonarodzeniowy piernik przekładany bez tłuszczuPiernik:
Przygotować puree z marchewki. Umytą i obrana marchewkę ( 180 g) pokroić na kilka mniejszych kawałków, zalać szklanką wody i ugotować do miękkości. Odcedzić i ostudzić. Zmiksować na papkę.
Do miski przełożyć mąkę,otręby,proszek,sodę,przyprawę do piernika i kakao. Wymieszać dokładnie i odstawić na bok.
ETAP 2:
Białko oddzielić od żółtka. Żółtko utrzeć z cukrem brzozowym na jasny i puszysty krem. Stopniowo dolewać sok mandarynkowy ( jeśli nie macie soku z mandarynki, może być sok z pomarańczy lub po prostu mleko- ilość 100 ml) i cały czas mieszać. W dwóch partiach dodać suche składniki i całość dokładnie połączyć mikserem.
ETAP 3:
Następnie dodać marchewkę i dokładnie wymieszać łyżką.
ETAP 4:
Białko ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. W dwóch partiach dodać ją do ciasta i delikatnie ale dokładnie wymieszać. Przełożyć do małej keksówki ( ja użyłam małej jednorazowej aluminowej formy). Piec w 180 st około 45-50 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i zostawić do całkowitego ostygnięcia. Następnie rozkroić wzdłuż na pół.
Masa:
Masa:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali . Przestudzić. Dodać najpierw połowę serka, wymieszać dokładnie a następnie dodać resztę serka i dokończyć mieszanie. Masę przełożyć do ręka cukierniczego lub szprycy i wyciskać na ciasto. Przykryć drugim kawałkiem, lekko docisnąć.
Dekoracja:
Dekoracja:
Lukier przygotować według przepisu - https://gotujmy.pl/pierniczki-owsiane-fit,przepisy-diety-przepis,256962.html ( ja użyłam reszty lukru jaka została po pierniczkach). Rozsmarować go na wierzchu piernika i wstawić do lodówki na około 3-4 godziny.
Lub
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofali i delikatnie rozprowadzić po wierzchu ciasta i wstawić do lodówki na 3-4 godziny. ( wersja z polewą czekoladowa jest bardziej kaloryczna niż ta z lukrem).