goofy9

goofy9

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1117]

Tort czekoladowy z Malteserami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Tort jest przepyszny, szczególnie krem do którego polecam dobrej jakości czekoladę. Idealny tort dla dzieci.

Tort czekoladowy z Malteserami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tort czekoladowy z Malteserami

 

  • ciasto z gorzką czekoladą:
  • czekolada gorzka 50 g
  • masło 50 g
  • cukier 50 g
  • jaja 2 sztuki
  • mąka pszenna 50 g
  • proszek do pieczenia 1/2 łyżeczka

 

  • ciasto z mleczną czekoladą:
  • czekolada mleczna 50 g
  • masło 50 g
  • cukier 50 g
  • jajka 2 sztuki
  • mąka pszenna 50 g
  • proszek do pieczenia 1/2 łyżeczka

 

  • krem czekoladowy:
  • biała czekolada 50 g
  • śmietana 30 % 1/2 l
  • czekolada mleczna 30 dag
  • kawa zbożowa 2 łyżeczki
  • cukier puder 2 łyżki
  • proszek do pieczenia 1/2 łyżeczka

 

  • do przybrania:
  • maltesery 1/2 kg

Sposób przygotowania:

Tort czekoladowy z Malteserami
Przygotowujemy ciasta czekoladowe - każde z nich przygotowujemy w ten sam sposób: w garnuszku roztapiamy masło, dodajemy połamaną czekoladę i rozpuszczamy, studzimy. Jajka ubijamy na jasną, puszystą masę, stopniowo wsypujemy cukier. Na koniec dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i mieszamy delikatnie szpatułką. Gotowe ciasto wylewamy na tortownice wyścieloną papierem do pieczenia. Pieczemy około 20 minut w 180 stopniach. Przygotowujemy krem czekoladowy: śmietanę podgrzewamy w garnuszku do wrzenia. Zdejmujemy z palnika, dodajemy cukier puder, kawę zbożową i całość mieszamy. Na koniec dodajemy połamaną czekoladę. Od czasu do czasu mieszamy. Chłodzimy w lodówce całą noc. Na drugi dzień ubijamy uważając by nie "przebić" kremu. Kremem przekładamy ciasta i smarujemy nim także wierzch i boki tortu. Tort przyozdabiamy malteserami.
Tort czekoladowy z Malteserami
Każde ciasto czekoladowe przygotowujemy w ten sam sposób
Tort czekoladowy z Malteserami
Ubijając krem robimy to ostrożnie by go nie przebić
Tort czekoladowy z Malteserami
Kremem przekładamy upieczone czekoladowe ciasta
Tort czekoladowy z Malteserami
Kremem czekoladowym smarujemy wierzch i boki tortu.