Sposób przygotowania:
Tort czekoladowy z Malteserami
Przygotowujemy ciasta czekoladowe - każde z nich przygotowujemy w ten sam sposób: w garnuszku roztapiamy masło, dodajemy połamaną czekoladę i rozpuszczamy, studzimy. Jajka ubijamy na jasną, puszystą masę, stopniowo wsypujemy cukier. Na koniec dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i mieszamy delikatnie szpatułką. Gotowe ciasto wylewamy na tortownice wyścieloną papierem do pieczenia. Pieczemy około 20 minut w 180 stopniach. Przygotowujemy krem czekoladowy: śmietanę podgrzewamy w garnuszku do wrzenia. Zdejmujemy z palnika, dodajemy cukier puder, kawę zbożową i całość mieszamy. Na koniec dodajemy połamaną czekoladę. Od czasu do czasu mieszamy. Chłodzimy w lodówce całą noc. Na drugi dzień ubijamy uważając by nie "przebić" kremu. Kremem przekładamy ciasta i smarujemy nim także wierzch i boki tortu. Tort przyozdabiamy malteserami.
marietta
Hrabina w kuchni