Sposób przygotowania:
Chlebek piernikowy z siemieniem lnianym
Pięć dag drożdży rozpuścić w połowie szklanki letniej wody, dodać jedną, płaską łyżeczkę soli oraz jedną płaską łyżeczkę cukru.
Wsypać jedną szklankę siemienia lnianego, ugotowanego, samych ziarenek, dobrze odsączonych. Dodać pół kilograma mąki pszennej, jedną przyprawę do pierników. Dwie duże łyżki ciemnego kakao, trzy łyżki oleju słonecznikowego, dwie łyżki dżemu z czarnej porzeczki oraz jedną marchewkę utartą na tarce o drobnych oczkach.
Ciasto zagnieść i dobrze wyrobić, odstawić do wyrośnięcia. Jeśli ktoś ma duży piekarnik może upiec na jednej blaszce, jak mały można podzielić na dwie części i upiec na dwóch blaszkach.
Po upieczeniu posmarować wodą albo jajkiem, będzie ładnie błyszczeć.
Wsypać jedną szklankę siemienia lnianego, ugotowanego, samych ziarenek, dobrze odsączonych. Dodać pół kilograma mąki pszennej, jedną przyprawę do pierników. Dwie duże łyżki ciemnego kakao, trzy łyżki oleju słonecznikowego, dwie łyżki dżemu z czarnej porzeczki oraz jedną marchewkę utartą na tarce o drobnych oczkach.
Ciasto zagnieść i dobrze wyrobić, odstawić do wyrośnięcia. Jeśli ktoś ma duży piekarnik może upiec na jednej blaszce, jak mały można podzielić na dwie części i upiec na dwóch blaszkach.
Po upieczeniu posmarować wodą albo jajkiem, będzie ładnie błyszczeć.
ajrinwu