ajrinwu

ajrinwu

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 273]

Chlebek piernikowy z siemieniem lnianym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zbliżają się Święta Bożego Narodzenia a wraz z nimi ulubiony zapach i smak piernika. Podaję swój autorski przepis, troszkę nietypowy ale wart wypróbowania na chlebek piernikowy.

Chlebek piernikowy z siemieniem lnianym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chlebek piernikowy z siemieniem lnianym

 

  • 5 dag drożdży
  • 1/2 szklanki letniej wody
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 1 szklanka siemienia lnianego, ugotowanego, samych ziarenek, dobrze odsączonych
  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 1 przyprawa do pierników
  • 2 łyżki duże ciemnego kakao
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego
  • 2 łyżki dżemu z czarnej porzeczki
  • 1 marchewka utarta na tarce o drobnych oczkach

Sposób przygotowania:

Chlebek piernikowy z siemieniem lnianym
Pięć dag drożdży rozpuścić w połowie szklanki letniej wody, dodać jedną, płaską łyżeczkę soli oraz jedną płaską łyżeczkę cukru.

Wsypać jedną szklankę siemienia lnianego, ugotowanego, samych ziarenek, dobrze odsączonych. Dodać pół kilograma mąki pszennej, jedną przyprawę do pierników. Dwie duże łyżki ciemnego kakao, trzy łyżki oleju słonecznikowego, dwie łyżki dżemu z czarnej porzeczki oraz jedną marchewkę utartą na tarce o drobnych oczkach.

Ciasto zagnieść i dobrze wyrobić, odstawić do wyrośnięcia. Jeśli ktoś ma duży piekarnik może upiec na jednej blaszce, jak mały można podzielić na dwie części i upiec na dwóch blaszkach.

Po upieczeniu posmarować wodą albo jajkiem, będzie ładnie błyszczeć.
Chlebek piernikowy z siemieniem lnianym.
Pięć dag drożdży rozpuścić w połowie szklanki letniej wod,y dodać jedną, płaską łyżeczkę soli oraz jedną płaską łyżeczkę cukru.
Chlebek piernikowy z siemieniem lnianym.
Wsypać jedną szklankę siemienia lnianego, ugotowanego, samych ziarenek, dobrze odsączonych.
Chlebek piernikowy z siemieniem lnianym.
Marchewkę trzemy na tarce o drobnych oczkach.
Chlebek piernikowy z siemieniem lnianym.
Dwie duże łyżki ciemnego kakao, trzy łyżki oleju słonecznikowego, dwie łyżki dżemu z czarnej porzeczki dodajemy do ciasta.