edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Tort śmietanowo-truskawkowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Tort, który przygotowałam na swoje urodziny

Tort śmietanowo-truskawkowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tort śmietanowo-truskawkowy

 

  • Gotowy (kupny) potrójny jasny biszkopt o średnicy 24 cm
  • poncz:
  • 1/2 szklanki gorącej przegotowanej wody
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżka rumu
  • krem:
  • około 30 dag mrożonych truskawek
  • 2-3 łyżki cukru – w zależności od tego jak truskawki są kwaśne
  • 1/2 litra śmietany kremówki 30% (u mnie świeża z woreczka foliowego)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3 pełne łyżeczki żelatyny
  • 1/3 szklanki zimnej wody
  • do przybrania:
  • kilka herbatników np. petit beurre
  • świeże truskawki

Sposób przygotowania:

Tort śmietanowo-truskawkowy
Mrożone truskawki zasypałam cukrem, a kiedy się rozmroziły dokładnie je zmiksowałam. Odmierzyłam 1 szklankę pulpy (pozostałą można wykorzystać do czegoś innego). Przygotowałam poncz: w 1/2 szklanki gorącej wody rozpuściłam cukier, a kiedy syrop wystygł dodałam sok z cytryny i rum. Żelatynę zalałam w małym rondelku 1/3 szklanki zimnej wody, a kiedy napęczniała postawiłam na gazie i doprowadziłam do wrzenia. Dobrze schłodzoną śmietanę ubiłam mikserem na wolnych obrotach, pod koniec ubijania dodałam cukier puder, a następnie cały czas miksując szklankę pulpy truskawkowej i cienkim strumieniem rozpuszczoną letnią żelatynę. Na paterze ułożyłam pierwszy krążek biszkoptu, przy pomocy łyżeczki nasączyłam go 1/3 ponczu. Wyłożyłam niecałą 1/3 kremu, równomiernie rozsmarowałam i przykryłam drugim krążkiem biszkoptu. Ten również nasączyłam i posmarowałam niecałą 1/3 częścią kremu. Przykryłam trzecim krążkiem i nasączyłam go resztą ponczu. Dokładnie wyrównałam, a następnie boki i wierzch tortu posmarowałam pozostałym kremem. Herbatniki włożyłam do foliowej torebki i rozgniotłam je wałkiem do ciasta. Okruszkami obsypałam boki toru. Świeże truskawki opłukałam pod bieżącą wodą i delikatnie osuszyłam. Każdy owoc przekroiłam na pół i ułożyłam na wierzchu ciasta. Wstawiłam go do lodówki, aby krem dobrze stężał.
Tort śmietanowo-truskawkowy
Krem przygotowałam z bitej śmietany,, pulpy truskawkowej i żelatyny.
Tort śmietanowo-truskawkowy
Herbatniki włożyłam do foliowej torebki i rozgniotłam je wałkiem do ciasta.
Tort śmietanowo-truskawkowy
Każdy blat biszkoptu nasączyłam ponczem i posmarowałam kremem.
Tort śmietanowo-truskawkowy
Wierzch tortu przybrałam świeżymi truskawkami.

Tagi:

biszkopt