Sposób przygotowania:
Tort świąteczny
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę.
Mąki przesiewamy, dodajemy do masy i delikatnie mieszamy.
Rant obkładamy papierem do pieczenia, wylewamy masę.
Biszkopt pieczemy ok 50 minut w temperaturze 160 stopni.
Biszkopt dzielimy na 3 części.
Mascarpone ubijamy z pudrem i śmietaną na puszysty krem.
Do połowy dodajemy krem Speculoos - miksujemy.
Warstwy układamy następująco:
biszkopt - krem Speculoos - 1/2 powideł śliwkowych - blat
- krem Speculoos - 1/2 powideł śliwkowych - blat
Czekoladę roztapiamy z odrobiną śmietany w kąpieli wodnej.
Tort tynkujemy resztą kremu mascarpone, oblewamy czekoladą i dekorujemy wg uznania.
Do dekoracji użyłam bez, czekoladek w srebrnym brokacie, srebrnych perełek, rafaello i kremu mascarpone.
Mąki przesiewamy, dodajemy do masy i delikatnie mieszamy.
Rant obkładamy papierem do pieczenia, wylewamy masę.
Biszkopt pieczemy ok 50 minut w temperaturze 160 stopni.
Biszkopt dzielimy na 3 części.
Mascarpone ubijamy z pudrem i śmietaną na puszysty krem.
Do połowy dodajemy krem Speculoos - miksujemy.
Warstwy układamy następująco:
biszkopt - krem Speculoos - 1/2 powideł śliwkowych - blat
- krem Speculoos - 1/2 powideł śliwkowych - blat
Czekoladę roztapiamy z odrobiną śmietany w kąpieli wodnej.
Tort tynkujemy resztą kremu mascarpone, oblewamy czekoladą i dekorujemy wg uznania.
Do dekoracji użyłam bez, czekoladek w srebrnym brokacie, srebrnych perełek, rafaello i kremu mascarpone.