MP3-ka

MP3-ka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 266]

Tort świąteczny

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tort świąteczny z kremem z mascarpone i ciasteczek korzennych, z powidłami śliwkowymi. Dekorowany w kolorach zimy :)

Tort świąteczny

Składniki:

Tort świąteczny

 

 

  • do przełożenia biszkoptu:
  • 250 g mascarpone
  • 300 ml śmietany 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki kremu Speculoos ( krem z ciasteczek korzennych)
  • 300 g powideł śliwkowych

 

  • do obłożenia tortu i dekoracji:
  • 250 g mascarpone
  • 300 ml śmietany 30 %
  • 2 łyżki cukru pudru

 

Sposób przygotowania:

Tort świąteczny
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę.

Mąki przesiewamy, dodajemy do masy i delikatnie mieszamy.

Rant obkładamy papierem do pieczenia, wylewamy masę.

Biszkopt pieczemy ok 50 minut w temperaturze 160 stopni.

Biszkopt dzielimy na 3 części.

Mascarpone ubijamy z pudrem i śmietaną na puszysty krem.

Do połowy dodajemy krem Speculoos - miksujemy.

Warstwy układamy następująco:

biszkopt - krem Speculoos - 1/2 powideł śliwkowych - blat 

- krem Speculoos - 1/2 powideł śliwkowych - blat

Czekoladę roztapiamy z odrobiną śmietany w kąpieli wodnej.

Tort tynkujemy resztą kremu mascarpone, oblewamy czekoladą i dekorujemy wg uznania.

Do dekoracji użyłam bez, czekoladek w srebrnym brokacie, srebrnych perełek, rafaello i kremu mascarpone.

Tagi:

okazje deser tort