Sposób przygotowania:
Tort świąteczny z zielonymi, cukrowymi choinkamiETAP 1:
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na pianę. Ubijając dodawać stopniowo cukier oraz żółtka. Mąki wymieszać razem z proszkiem do pieczenia i przyprawą korzenną. Połączyć delikatnie z masa jajeczną.
Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem tortownicy. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 30 min. Po wyjęciu wystudzić na kratce.
Przekroić w poprzek na trzy części.
Zrobić szklankę herbaty - grzaniec z imbirem i posłodzić trzema łyżeczkami cukru. Wystudzić.
Masło roślinne spienić i dodawać stopniowo cukier puder, śmietanę, sok z cytryny. W tortownicy umieścić pierwszy placek. Nasączyć go herbatą-grzaniec i posmarować kremem.
Tak samo postąpić z kolejnymi plackami. Nawilżać i smarować kremem. Schłodzić w lodówce. Zdjąć obręcz tortownicy. Posmarować jeszcze wierzch i boki tortu. Ponownie schłodzić w lodówce.
Z cukru pudru, mleka w proszku, masła i soku z cytryny ugnieść masę cukrową. Musi być jak ciasto na pierogi. Masę rozwałkować i przykryć nią cały tort. Wyrównać, okroić. Odłożyć kawałek jasnej masy na wałeczek.
Do pozostałej masy dodać zielony barwnik spożywczy i wyrobić. Rozwałkować masę i wykroić choinki przy pomocy foremek. Ułożyć na torcie.
Udekorować jeszcze cukierkami gwiazdkami i kolorowymi groszkami. Zrobić zielony i kremowy wałeczek. Zwinąć i udekorować dół tortu.
Tort wstawić do lodówki na całą noc. Smacznego.
SylaUla
CORAL
ewaeu
Dziękuję....:)
ewaeu
Dzięki....:)