ewaeu

ewaeu

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 293]

Tort świąteczny z zielonymi, cukrowymi choinkami

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Na Boże Narodzenie, oprócz innych słodkości, można zrobić także tort. Tort pachnący goździkami i cynamonem. Ozdobiony zielonymi choinkami z masy cukrowej.

Tort świąteczny z zielonymi, cukrowymi choinkami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Tort świąteczny z zielonymi, cukrowymi choinkami

 

 

  • szklanka herbaty - grzaniec z imbirem
  • 3 łyżeczki cukru

 

 

  • 300 g mleka w proszku
  • 300 g cukru pudru
  • 3 łyżki masła
  • sok z cytryny
  • zielony barwnik spożywczy
  • kolorowe groszki
  • cukierki - białe gwiazdki

Sposób przygotowania:

Tort świąteczny z zielonymi, cukrowymi choinkami

ETAP 1:

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na pianę. Ubijając dodawać stopniowo cukier oraz żółtka. Mąki wymieszać razem z proszkiem do pieczenia i przyprawą korzenną. Połączyć delikatnie z masa jajeczną.

Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem tortownicy. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 30 min. Po wyjęciu wystudzić na kratce.

Przekroić w poprzek na trzy części.

Zrobić szklankę herbaty - grzaniec z imbirem i posłodzić trzema łyżeczkami cukru. Wystudzić.

Masło roślinne spienić i dodawać stopniowo cukier puder, śmietanę, sok z cytryny. W tortownicy umieścić pierwszy placek. Nasączyć go herbatą-grzaniec i posmarować kremem.

Tak samo postąpić z kolejnymi plackami. Nawilżać i smarować kremem. Schłodzić w lodówce. Zdjąć obręcz tortownicy. Posmarować jeszcze wierzch i boki tortu. Ponownie schłodzić w lodówce.

Z cukru pudru, mleka w proszku, masła i soku z cytryny ugnieść masę cukrową. Musi być jak ciasto na pierogi. Masę rozwałkować i przykryć nią cały tort. Wyrównać, okroić. Odłożyć kawałek jasnej masy na wałeczek.

Do pozostałej masy dodać zielony barwnik spożywczy i wyrobić. Rozwałkować masę i wykroić choinki przy pomocy foremek. Ułożyć na torcie.

Udekorować jeszcze cukierkami gwiazdkami i kolorowymi groszkami. Zrobić zielony i kremowy wałeczek. Zwinąć i udekorować dół tortu.

Tort wstawić do lodówki na całą noc. Smacznego.

Tort świąteczny z zielonymi, cukrowymi choinkami
Okładanie tortu masą cukrową w mlecznym kolorze
Tort świąteczny z zielonymi, cukrowymi choinkami
Masa cukrowa zielona - materiał na choinki