Sposób przygotowania:
Tort "Świąteczne smaki"ETAP 1:
1. Pieczemy biszkopt. Piekarnik rozgrzewamy do 175 st C. Bierzemy 6 jajek, oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, dodajemy 3/4 szkl. cukru.
Następnie stopniowo dodajemy żółtka, miksujemy. 3/4 szklanki mąki pszennej przesiewamy z 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej i łyżeczką proszku do pieczenia oraz 3 łyżkami kakao i łyżeczką przyprawy do piernika.
Mieszamy ciasto drewnianą łyżką. Biszkopt przekładamy do natłuszczonej tortownicy, pieczemy ok. 30 min. Po tym czasie zrzucamy tortownicę na podłogę z wysokości kolan, ciasto wstawiamy do wyłączonego piekarnika i trzymamy tam do ostudzenia.
2. Ostudzone ciasto kroimy na 3 blaty. Zaparzamy czarną herbatę, studzimy ją, łączymy z wiśniówka, nasączamy blaty.
3. Tabliczkę gorzkiej czekolady roztapiamy w kąpieli wodnej. Dodajemy ok. 50 g śmietanki 30% mieszamy. Studzimy. Czekoladę rozsmarowujemy na pierwszym blacie.
4. Robimy masę pomarańczową. Galaretkę rozpuszczamy w 1/2 szkl. gorącej wody, mieszamy. Gdy zaczyna tężeć, łączymy z dżemem pomarańczowym. Studzimy. Masę pomarańczową rozsmarowujemy na czekoladzie. Nakrywamy drugim blatem.
3, Robimy krem cynamonowy. Ubijamy na sztywno 200 g śmietany 30% z cukrem pudrem, dodajemy mascarpone, cynamon. Masę cynamonową rozsmarowujemy na drugim blacie. Przykrywamy ostatnim blatem.
4. Dwie tabliczki białej czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy odrobinę śmietanki 30% oraz odrobinę czerwonego barwnika spożywczego. Masą czekoladową smarujemy wierzch i boki ciasta. Wierzch dekorujemy wg uznania.
smacznego!