Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Tort "Świąteczne smaki"

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
  • KALORIE: 3000
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszny torcik na świąteczny stół - kryje w sobie smaki, które kojarzą nam się ze świętami Bożego Narodzenia i zimą.

Tort "Świąteczne smaki"

Składniki:

Tort "Świąteczne smaki"

 

 

  • Na masę pomarańczową:
  • słoiczek dżemu pomarańczowego,
  • galaretka pomarańczowa

 

  • Na masę czekoladową:
  • tabliczka czekolady gorzkiej,
  • 50 g śmietany 30%

 

  • Na masę cynamonową:
  • 250 g serka mascarpone,
  • 200 g śmietany 30%,
  • czubata łyżka cynamonu,
  • 3 łyżki cukru pudru

 

  • Dekoracja:
  • 2 tabliczki białej czekolady,
  • łyżka śmietany 30%,
  • barwnik spożywczy,
  • masy cukrowe w różnych kolorach,
  • kolorowe jadalne pisaki

 

Sposób przygotowania:

Tort "Świąteczne smaki"

ETAP 1:

1. Pieczemy biszkopt. Piekarnik rozgrzewamy do 175 st C. Bierzemy 6 jajek, oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, dodajemy 3/4 szkl. cukru.

Następnie stopniowo dodajemy żółtka, miksujemy. 3/4 szklanki mąki pszennej przesiewamy z 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej i łyżeczką proszku do pieczenia oraz 3 łyżkami kakao i łyżeczką przyprawy do piernika.

Mieszamy ciasto drewnianą łyżką. Biszkopt przekładamy do natłuszczonej tortownicy, pieczemy ok. 30 min. Po tym czasie zrzucamy tortownicę na podłogę z wysokości kolan, ciasto wstawiamy do wyłączonego piekarnika i trzymamy tam do ostudzenia.

2. Ostudzone ciasto kroimy na 3 blaty. Zaparzamy czarną herbatę, studzimy ją, łączymy z wiśniówka, nasączamy blaty.

3. Tabliczkę gorzkiej czekolady roztapiamy w kąpieli wodnej. Dodajemy ok. 50 g śmietanki 30% mieszamy. Studzimy. Czekoladę rozsmarowujemy na pierwszym blacie.

4. Robimy masę pomarańczową. Galaretkę rozpuszczamy w 1/2 szkl. gorącej wody, mieszamy. Gdy zaczyna tężeć, łączymy z dżemem pomarańczowym. Studzimy. Masę pomarańczową rozsmarowujemy na czekoladzie. Nakrywamy drugim blatem.

3, Robimy krem cynamonowy. Ubijamy na sztywno 200 g śmietany 30% z cukrem pudrem, dodajemy mascarpone, cynamon. Masę cynamonową rozsmarowujemy na drugim blacie. Przykrywamy ostatnim blatem.

4. Dwie tabliczki białej czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy odrobinę śmietanki 30% oraz odrobinę czerwonego barwnika spożywczego. Masą czekoladową smarujemy wierzch i boki ciasta. Wierzch dekorujemy wg uznania.
smacznego!


Tagi:

ciasto tort