lenian

lenian

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 156]

Tort świąteczny makowo- kokosowy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Ciasto w klimacie świątecznym z makiem i wiórkami kokosowymi w polewie czekoladowej udekorowane wiśniami kandyzowanymi

Tort świąteczny makowo- kokosowy Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Tort świąteczny makowo- kokosowy

 

  • ciasto:
  • 6 dużych jaj
  • 150 g cukru
  • 150 g mąki
  • 60 g maku
  • 60 ml oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g wiórków kokosowych
  • polewa:
  • 50 g masła
  • 3 łyżki mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki kakao
  • krem:
  • 4 jaja
  • 100 g cukru pudru
  • 4 łyżki ugotowanego budyniu
  • 200 g masła
  • 250 g wiśni kandyzowanych
  • płyn do nasączania:
  • 200 ml wody
  • 1 kieliszek alkoholu
  • 2 łyżki cukru
  • cukier waniliowy

Sposób przygotowania:

Tort świąteczny makowo- kokosowy
Piekarnik rozgrzać do 180 C.

Jajka ubić z cukrem na puszystą, gęstą masę, do tej masy dodawać stopniowo na przemian po łyżce mąkę , wiórki, mak, olej i proszek do pieczenia. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i wlać ciasto. Wstawić do piekarnika na 35 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu przekroić na trzy placki.

Przygotować polewę:

Rozpuścić w garnku masło, dodać cukier i mleko, gdy się zagotuje dosypać kakao, wymieszać i jak zacznie znów się gotować zestawić z ognia i dobrze wymieszać na gładko.

Płyn do nasączania:

Do letniej wody dodać cukier, cukier waniliowy wymieszać, dolać alkohol i jeszcze wymieszać.

Następnie przygotować krem: j

Jajka wbić do miski, dodać cukier wyrobić na gładką puszystą masę. Po łyżce dodawać masło i powoli wyrabiać robotem, następnie dodajemy budyń. Po skończeniu masa musi być jednolita.

Na paterze kładziemy pierwszy placek, nasączamy go, nakładamy połowę kremu,na to następny krążek ciasta nasączony i pozostały krem i ostatni placek również nawilżony, na wierzchu którego wylewamy lekko podgrzaną polewę czekoladową i dekorujemy wiśniami kandyzowanymi.
Tort świąteczny makowo- kokosowy
składniki na ciasto
Tort świąteczny makowo- kokosowy
Jajka ubić z cukrem na puszystą, gęstą masę
Tort świąteczny makowo- kokosowy
rozpuścić w garnku masło, dodać cukier i mleko, gdy się zagotuje dosypać kakao
Tort świąteczny makowo- kokosowy
Tort świąteczny makowo- kokosowy
Tort świąteczny makowo- kokosowy