Sposób przygotowania:
Tort świąteczny makowo- kokosowy
Piekarnik rozgrzać do 180 C.
Jajka ubić z cukrem na puszystą, gęstą masę, do tej masy dodawać stopniowo na przemian po łyżce mąkę , wiórki, mak, olej i proszek do pieczenia. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i wlać ciasto. Wstawić do piekarnika na 35 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu przekroić na trzy placki.
Przygotować polewę:
Rozpuścić w garnku masło, dodać cukier i mleko, gdy się zagotuje dosypać kakao, wymieszać i jak zacznie znów się gotować zestawić z ognia i dobrze wymieszać na gładko.
Płyn do nasączania:
Do letniej wody dodać cukier, cukier waniliowy wymieszać, dolać alkohol i jeszcze wymieszać.
Następnie przygotować krem: j
Jajka wbić do miski, dodać cukier wyrobić na gładką puszystą masę. Po łyżce dodawać masło i powoli wyrabiać robotem, następnie dodajemy budyń. Po skończeniu masa musi być jednolita.
Na paterze kładziemy pierwszy placek, nasączamy go, nakładamy połowę kremu,na to następny krążek ciasta nasączony i pozostały krem i ostatni placek również nawilżony, na wierzchu którego wylewamy lekko podgrzaną polewę czekoladową i dekorujemy wiśniami kandyzowanymi.
Jajka ubić z cukrem na puszystą, gęstą masę, do tej masy dodawać stopniowo na przemian po łyżce mąkę , wiórki, mak, olej i proszek do pieczenia. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i wlać ciasto. Wstawić do piekarnika na 35 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu przekroić na trzy placki.
Przygotować polewę:
Rozpuścić w garnku masło, dodać cukier i mleko, gdy się zagotuje dosypać kakao, wymieszać i jak zacznie znów się gotować zestawić z ognia i dobrze wymieszać na gładko.
Płyn do nasączania:
Do letniej wody dodać cukier, cukier waniliowy wymieszać, dolać alkohol i jeszcze wymieszać.
Następnie przygotować krem: j
Jajka wbić do miski, dodać cukier wyrobić na gładką puszystą masę. Po łyżce dodawać masło i powoli wyrabiać robotem, następnie dodajemy budyń. Po skończeniu masa musi być jednolita.
Na paterze kładziemy pierwszy placek, nasączamy go, nakładamy połowę kremu,na to następny krążek ciasta nasączony i pozostały krem i ostatni placek również nawilżony, na wierzchu którego wylewamy lekko podgrzaną polewę czekoladową i dekorujemy wiśniami kandyzowanymi.
marietta