SUPERPRZEPIS

Tort truskawkowy

  • 7
  • mysza75
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 23
Tort truskawkowy Więcej zdjęć (2)

Torcik pachnący truskawkami i latem. Polecam bo jest lekki i puszysty. Znika bardzo szybko. Mojej rodzinie bardzo smakował.

Składniki:

Tort truskawkowy

 

 

  • masa truskawkowa:

 

 

 

  • masa na obłożenie tortu:
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • barwnik czerwony

 

  • dekoracje:
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 5 truskawek

 

  • poncz:
  • 1 szklanka wody
  • 1 cytryna
  • 3 łyżki spirytusu

 

Sposób przygotowania:

Tort truskawkowy

ETAP 1:

Tort truskawkowy
biszkopt z siedmiu jaj upieczony gotowy do krojenia

Białka ubijam na sztywno, dodaję stopniowo cukier i dalej ubijam, następnie dodaję stopniowo żółtka. Ubijam na sztywną pianę. Maki przesiewam i dodaję stopniowo do jaj mieszając cały czas łyżka drewnianą od spodu.. Formę okrągłą średnica 25 cm wykładam od spodu papierem i wylewam ciasto. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 155 stopni, góra dół na około 35-45 minut . W między czasie sprawdzam patyczkiem czy biszkopt dopiekł się. Po wyjęciu z piekarnika wykładam biszkopt na kratkę żeby odparował.

ETAP 2:

Tort truskawkowy
galaretki poduszki zrobione w woreczkach do lodów

Galaretkę truskawkową rozpuszczam w 200 ml wody gorącej. Wystudzoną przelewam do woreczka do lodu. Odstawiam do lodówki do stężenia na kilka godzin. Po tym czasie wkładam cały worek do gorącej wody na4 sekundy. ułatwi to nam wyjęcie galaretek. worek nacinam wzdłuż.

ETAP 3:

Tort truskawkowy
galaretka truskawkowa zrobiona z truskawek i żelatyny

Truskawki myję, obieram i miksuję blenderem dodaję cukier puder. Żelatyną namaczam w 1 łyżce zimnej wody, następnie rozpuszczam ją dodając 4 łyżki gorącej wody. Żelatynę studzę i jeszcze płynną wlewam do truskawek. Wstawiam do lodówki żeby masa trochę się stężała. Śmietanę kremówkę ubijam na sztywno i dodaję do niej lekko tężejąca masę truskawkową.

ETAP 4:

Tort truskawkowy
blaty biszkopta przełożone kremem i truskawkami świeżymi

Masa śmietanowa:
Do miski wlewam schłodzoną śmietanę kremówkę dodaję cukier puder i ubijam na sztywną masę. Pod koniec ubijania dodaję śmietan fix.
Masa na obłożenie tortu:
Do miski wlewam śmietanę dodaję cukier puder, cukier waniliowy i ubijam na sztywno, dodaję barwnik spożywczy.
Poncz:
Do zimniej przegotowane wody 250 ml wlewam sok z cytryny i dodaję spirytus.
Biszkopt upieczony kroję na 3 blaty ostrym nożem. Dolny blat nasączam ponczem, układam blat w formie w której biszkopt się piekł spinam ją, i wylewam masę truskawkową lekko tężejącą. Wkładam do lodówki do całkowitego stężenia. Wyjmuję z formy układam na talerzu do tortu, układam drugi blat, nasączam ponczem, smaruję frużeliną truskawkową, układam truskawki połówki, wylewam masę śmietanowa, układam trzeci blat. Tort smaruję masą różową, boki także. Część kremu zostawia na dekoracje które robię szprycą. Układam truskawki, galaretki, boki obsypuję orzechami tartymi.