Sposób przygotowania:
Tort truskawkowy bez pieczenia
Przygotować tortownicę średniej wielkości. Zagotować pół szklanki wody z łyżka cukru, dodać po przestudzeniu olejek i kwasek cytrynowy. Jajka wybić do miski, wsypać cukier i ubić na parze aż powstanie gęsta masa, zestawić z ognia wystudzić ubijając. Rozetrzeć masło dodawać po trochu masy jajecznej,utrzeć. Truskawki umyć osączyć z wody. Boki i dno tortownicy wyłożyć skropionym syropem, biszkoptami, rozłożyć warstwę masy na biszkopty, ułożyć warstwę truskawek. Znowu położyć biszkopty i masę a następnie truskawki. Warstw może być kilka, a na wierzchu ułożyć drobne truskawki. Przygotowany w ten sposób tort wstawić na 3-4 godziny do lodówki.
Smacznego
Smacznego