Ania321

Ania321

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1190]

Strucla z makiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Klasyczna, smaczna strucla z makiem, posypana cukrem pudrem. Z podanego przepisu wychodzą dwie strucle.

Strucla z makiem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Strucla z makiem

 

  • mleko 2 szklanki
  • drożdże 5 dkg
  • cukier 1/2 szklanki
  • jajka 1 szt
  • żółtka 5 szt
  • mąka 1/2 kg
  • masło 15 dkg
  • olejek arakowy 1 opakowanie
  • masa makowa 1 puszka
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Strucla z makiem
W garnku podgrzewamy mleko. Dodajemy pokruszone drożdże, łyżkę mąki oraz łyżkę cukru. Dokładnie mieszamy o odstawiamy do wyrośnięcia.

Do dużej miski wsypujemy przesianą mąkę. Dodajemy rozczyn, 5 żółtek, jedno jajko w całości oraz cukier i aromat. Wyrabiamy ciasto, przykrywamy miskę i zostawiamy do wyrośnięcia.

Przekładamy ciasto na stolnicę i dzielimy na dwie części. Rozwałkowujemy na kształt prostokątów o wymiarach blachy do pieczenia.

Smarujemy ciasto masą makową i zwijamy je w rulon, który następnie owijamy papierem, ale dosyć luźno, bo ciasto jeszcze urośnie.

Pieczemy strucle przez około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Nakłuwamy patyczkiem przez wstawieniem do piekarnika, dzięki czemu nie popękają. Gotowe strucle posypujemy cukrem pudrem.
Strucla z makiem
Przekładamy ciasto na stolnicę i dzielimy na dwie części. Rozwałkowujemy na kształt prostokątów o wymiarach blachy do pieczenia.
Strucla z makiem
Smarujemy ciasto masą makową i zwijamy je w rulon, który następnie owijamy papierem, ale dosyć luźno, bo ciasto jeszcze urośnie.