Sposób przygotowania:
Strucla z makiem
W garnku podgrzewamy mleko. Dodajemy pokruszone drożdże, łyżkę mąki oraz łyżkę cukru. Dokładnie mieszamy o odstawiamy do wyrośnięcia.
Do dużej miski wsypujemy przesianą mąkę. Dodajemy rozczyn, 5 żółtek, jedno jajko w całości oraz cukier i aromat. Wyrabiamy ciasto, przykrywamy miskę i zostawiamy do wyrośnięcia.
Przekładamy ciasto na stolnicę i dzielimy na dwie części. Rozwałkowujemy na kształt prostokątów o wymiarach blachy do pieczenia.
Smarujemy ciasto masą makową i zwijamy je w rulon, który następnie owijamy papierem, ale dosyć luźno, bo ciasto jeszcze urośnie.
Pieczemy strucle przez około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Nakłuwamy patyczkiem przez wstawieniem do piekarnika, dzięki czemu nie popękają. Gotowe strucle posypujemy cukrem pudrem.
Do dużej miski wsypujemy przesianą mąkę. Dodajemy rozczyn, 5 żółtek, jedno jajko w całości oraz cukier i aromat. Wyrabiamy ciasto, przykrywamy miskę i zostawiamy do wyrośnięcia.
Przekładamy ciasto na stolnicę i dzielimy na dwie części. Rozwałkowujemy na kształt prostokątów o wymiarach blachy do pieczenia.
Smarujemy ciasto masą makową i zwijamy je w rulon, który następnie owijamy papierem, ale dosyć luźno, bo ciasto jeszcze urośnie.
Pieczemy strucle przez około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Nakłuwamy patyczkiem przez wstawieniem do piekarnika, dzięki czemu nie popękają. Gotowe strucle posypujemy cukrem pudrem.